Sets Class- 7th RS Aggarwal Exe-6 E Goyal Brothers ICSE Maths Solution

Sets Class- 7th RS Aggarwal Exe-6 E Goyal Brothers ICSE Math Solution . We provide step by step Solutions of lesson-6 Sets for ICSE Class-7 Foundation RS Aggarwal Mathematics of Goyal Brothers Prakashan . Our Solutions contain all type Questions of Exe-6 E to develop skill and confidence. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7 Mathematics. we would in this article about MCQs, Fill in the blanks, and True/False.

Sets Class- 7th RS Aggarwal Exe-6 E Goyal Brothers ICSE Maths Solution

Sets Class- 7th RS Aggarwal Exe-6 E Goyal Brothers ICSE Maths Solution

Board ICSE
Publications Goyal brothers Prakashan
Subject Maths
Class 7th
Chapter-6 Sets
Writer RS Aggrawal
Book Name Foundation
Topics Solution of Exe-6 E
Academic Session 2023 – 2024

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

Exercise – 6 E

Sets Class- 7th RS Aggarwal Goyal Brothers ICSE Maths Solution

Choose the correct option in each of the following :

1. Which of the following is a finite set ?

(a) Set of all natural numbers greater than 500.

(b) Set of all integers less than 5.

(c) Set of all even prime numbers.

(d) Set of all multiples of 3.

Answer: option (c) Set of all even prime numbers is correct.

2. Which of the following is a pair of disjoint sets ?

(a) A = {even natural numbers} and B = {prime numbers}

(b) C = {multiples of 2} and D = {multiples of 3}

(c) E = {factors of 24} and F = {factors of 9}

(d) G = {letters in the  word ‘RHYTHM’} and H = {Vowels in English Alphabet}

Answer: option (d) G = {letters in the  word ‘RHYTHM’} and H = {Vowels in English Alphabet} is correct.

3. The cardinal number of the set A, defined as A = Set of all prime numbers less than 100, is 

(a) -20

(b) 22

(c) 24

(d) 25

Answer: option (d) 25 is correct.

4. The number of proper subsets of the set {α, β, ∅, θ, η} is

(a) 24

(b) 25

(c) 31

(d) 32

Answer: option (c) 31 is correct.

5. The sets {a, b, c} and {x, y, z} are

(a) overlapping sets

(b) equal sets

(c) singleton sets

(d) equivalent sets

Answer: option (d) equivalent sets is correct.

6. A = {x : x is a prime number} and B = {x : x is an even natural number}. Then, A ∩ B is

(a) an empty set

(b) a singleton set

(c) an infinite set

(d) equal to A

Answer: option (b) a singleton set is correct.

7. If A = {x : x ∈ N, 5 ≤ x < 10} and B = {1, 2, 3, 4, 5}, then n(A – B) is equal to

(a) 1

(b) 2

(c) 4

(d) 5

Answer: option (a) 1 is correct.

8. If X = {x : x is a multiple of 5} and Y = {x : x is a multiple of 7}, then X ∩ Y is

(a) ∅

(b) {x : x is a multiple of 2}

(c) {5, 7}

(d) {x : x is a multiple of 35}

Answer: option (d) {x : x is a multiple of 35} is correct.

9. {∅} is a / an

(a) empty set

(b) infinite set

(c) singleton set

(d) universal set

Answer: option (c) singleton set is correct.

10. If A is any set and U is the universal set, then the complement of A is 

(a) ∅

(b) A

(c) U – A

(d) U

Answer: option (c) U – A is correct.

11. n(A – B) is equal to

(a) n(A) – n(B)

(b) n(A) – n(A ∪ B)

(c) n(A ∪ B) – n(A ∩ B)

(d) n(A) – n(A ∩ B)

Answer: option (d) n(A) – n(A ∩ B) is correct.

MENTAL MATHS

Sets Class- 7th RS Aggarwal Goyal Brothers ICSE Maths Solution

1. Fill in the blanks :

(i) In a set-builder form, we list the properties satisfied by each element of the set.

(ii) A void set is usually denoted by ∅.

(iii) If A ⊆ X, then X is called a superset of A.

(iv) Two finite sets having the same number of elements are said to be equivalent.

(v) n(A ∪ B) + n(A ∩ B) = n(A) + n(B).

2. Write true (T) or false (F) :

Statement  True/False
(i) The number of proper subsets of a set containing n elements is 2n. F
(ii) Any set A  and its complement are equivalent sets. F
(iii) The complement of a set is a subset of U. T
(iv) If n(A ∩ B) = ∅, then n(B – A) = n(B) T
(v) If two sets A and B are disjoint, then n(A ∪ B) = n(A) + n(B) T

— : end of Sets Class- 7th RS Aggarwal Exe-6 E Goyal Brothers ICSE Maths Solution:–

Return to- ICSE Class -7 RS Aggarwal Goyal Brothers Math Solutions

Thanks

Please share with yours friends if you find it helpful. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.