States of Matter Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions Ch-3 Unit-1

States of Matter Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions Chapter-3 (unit-1). We Provide Step by Step Answers of Objective, True False , Fill in the blanks, Match the following , Study Questions of Chapter- 3, Matter, Unit-1 (States of Matter). Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-6.

States of Matter Class-6th Goyal Brothers

Chemistry Solutions Chapter-3 unit-1

Board ICSE
Class 6th
Subject Chemistry
Book Name Goyal Brothers
Theme-3 Matter
Unit-1 States of Matter
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

Chemistry Solutions Chapter-3 unit-1

A. Fill in the blanks :

  1. Solids can have _any number_ of free surfaces.
  2. Liquids are practically _incompressible_.
  3. Gases have neither definite _volume_ nor definite shape.
  4. _Plasma_ state of matter consists of electrically charged particles of gaseous matter.
  5. Intermolecular _spaces_ in case of gas molecules are very large as compared to solids and liquids.

B. Statement given below are incorrect. write the correct correct statement:

1. A gas can have any number of free surfaces.

Correct Statement: A gas have no free surfaces.

2. Solids can flow whereas liquids can be heaped.

Correct Statement: Liquid  can flow whereas solids can be heaped.

3. In case of solids intermolecular forces are very small.

Correct Statement: In case of solids intermolecular forces are very high.

4. The smallest intermolecular spaces are in case of gases.

Correct Statement: The highest intermolecular spaces are in case of gases.

5. The liquids are fairly compressible.

Correct Statement: The liquids are fairly incompressible.

C. Match the statement in Column A with those in Column B:

Column A

Column B

1. Spaces in between the molecules of matter.

(a) Matter

2. Force of attraction between the molecules of matter.

(b) Solid

3. Any material which occupies space and has mass.

(c) Gas

4. A state of matter which is highly compressible.

(d) Intermolecular force

5. A state of matter which can have any number of free surfaces.

(e) Intermolecular space

Answer:

Column A

ColumnB

1. Spaces in between the molecules of matter.

(e) Intermolecular space

2. Force of attraction between the molecules of matter.

(d) Intermolecular force

3. Any material which occupies space and has mass.

(a) Matter

4. A state of matter which is highly compressible.

(c) Gas

5. A state of matter which can have any number of free surfaces.

(b) Solid

D. Write ‘True’ or ‘False’ for the following statements :

  1. The weakest intermolecular forces are in case of gases. [T]
  2. A liquid has a definite shape and definite volume. [F]
  3. A gas has a definite volume, but no definite shape. [F]
  4. Liquids are highly compressible. [F]
  5. The intermolecular spaces are smallest in case of solids. [T]

E. Tick (√) the most appropriate answer.

1. Gases have :

(a) infinite free surfaces

(b) two free surfaces

(c) only one free surfaces

(d) no free surfaces

Ans: (d) no free surfaces

2. Solids have :

(a) definite volume, but no definite shape

(b) definite shape, but no definite volume

(c) definite shape and definite volume

(d)  neither definite shape nor definite volume

Ans: (c) definite shape and definite volume

3. The state of matter which cannot be easily compressed is :

(a) liquid

(c) gas

(d) (a) and (b) both

Ans: (a) liquid

4. Intermolecular spaces are minimum in case of :

(a) solids

(b) liquids

(c) gases

(d) plasma

Ans: (a) solids

5. Intermolecular forces are maximum in case of :

(a) gold

(b) water

(c) honey

(d) air

Ans: (a) gold

STUDY QUESTIONS

Chemistry Solutions Chapter-3 unit-1

Question 1. Define matter. Name its four states with one example each.

Answer: Any material which occupies space and has mass is known as matter. 

The three states of matter are: solids, liquids and gases. 

Solids- A solid has a definite shape and definite volume. Example – wood, stone, iron, Ice etc. 

Liquid – A liquid has a definite volume but not definite shape. Example – water, Juice, milk, oil, etc. 

Gases- A gas have neither definite volume nor definite shape. Example- Oxygen, Carbon dioxide etc.

Question 2. 

(a) Define solid.

Answer: Solid is the state in which matter has a fixed volume and shape.

(b) State four characteristics of a solid

Answer: Four characteristics of a solid are

  • definite shape.
  • definite volume.
  • there is strong intermolecular forces.
  • very less intermolecular space.

(c) On the basis of molecular theory, explain why a solid has definite shape and a definite volume.

Answer: Solids have definite shape and definite volume because the molecules in solid are closely packed and in fixed positions. The molecules can vibrate but do not move around which keeps the shape and volume definite.

Question 3.

(a) Define liquid

Answer: Liquid is the state in which matter adapts to the shape of its container but varies only slightly in volume

(b) State four characteristics of a liquid

Answer: Four characteristics of a liquid are :-

  • No definite shape (takes the shape of its container).
  • Has definite volume.
  • Particles are free to move over each other, but are still attracted to each other.
  • Liquid cannot be compressed much

(c) On the basis of molecular theory, explain why a liquid has a definite volume but no definite shape.

Answer: A liquid has a definite volume but no definite shape this is due to the fact that the intermolecular force of attraction between molecules in liquids is lower than in solids, and the liquid molecules are loosely packed. Because the particles in a liquid are in close proximity, they have a defined volume but not a definite shape.

Question 4.

(a) Define Gas.

Answer: Gas is the state in which matter expands to occupy the volume and shape of its container

(b) State four characteristics of a gas

Answer: Four characteristics of a gases are :-

  • no definite shape
  • no definite volume
  • high intermolecular space
  • least intermolecular force of attraction.

(c) On the basis of molecular theory, explain why a gas has neither definite shape nor definite volume.

Answer: They show the highest inter-molecular spaces in comparison to solids & liquids. Due to this fact, gaseous molecules can move freely in all directions with the highest kinetic energy. Since they require a closed vessel to contain them so, they neither possess a definite shape nor a definite volume of their own.

Question 5. Why do liquids flow and not the solids?

Answer: The molecules of  liquids are present far apart from each other. In other words, liquids have more gaps or intermolecular spaces. Due to the large intermolecular forces, the intermolecular attractions are very less and thus liquids can flow. On the other hand, solids have very less intermolecular spaces. The intermolecular forces are high giving them a definite shape and making it rigid. Thus, solids do not flow

Question 6. Why do liquids easily take the shape of containing vessel, but not the solids?

Answer: Solid particles having strong inter molecular forces from which they having fix volume , shape & size while in liquid having weak inter molecular forces so that having fix volume but not fix shape & size so that liquids takes the shape of container while solid does not take place.

Question 7. Find the odd one out. Give a reason for your answer.

Solid, Vacuum, liquid and gas

Answer: The odd one out is vacuum as the other three, solid, liquid and gas are three states of matter.

Question 8. Compare the properties of a solid, a liquid and a gas with respect to

(a) Intermolecular spaces

(b) Intermolecular forces

(c) fluidity

(d) number of free surfaces

(e) compressibility

Answer: 

Basis of comparison SOLID LIQUID GAS

Intermolecular spaces

Solids have very less intermolecular spaces Liquids have small intermolecular spaces, which is more than the solid Gases have very large intermolecular spaces.

Intermolecular forces

Solids have very strong Intermolecular forces of attraction. Liquids have less Intermolecular forces of attraction than the solids Gases have negligible Intermolecular forces of attraction.

fluidity

Solids cannot flow Liquids can flow from higher to lower level. Gases can flow in all direction.

number of free surfaces

solids have infinite number of free surfaces Liquids have only one free surfaces Gases have no free surfaces

compressibility

Solids cannot be compressed. Liquids can be very slightly compressed Gases can be easily compressed.

 

— : end of States of Matter Class-6th Goyal Brothers Chemistry Solutions ch-3 unit-1 :–-

Return to –  ICSE Class -6 Goyal Brothers Chemistry Solutions

Thanks

Please share with your friends if you find it useful

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.