The Flower Class-6 Srijan ICSE Biology Solutions Chapter-2

The Flower Class-6 Srijan ICSE Biology Solutions Chapter-2 Veer Bala Rastogi Srijan Publishers Solutions. We Provide Step by Step Solutions of  Fill in the blanks, Give functions, Define the following, Differentiate between the following, Match the following, True and False, MCQs and Answer these Questions of Veer Bala Rastogi Srijan Biology Publishers. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

The Flower Class-6 Srijan ICSE Biology Solutions Chapter-2

Board ICSE
Class 6th
Subject Biology
Book Name Srijan
Chapter-2 The Flower
Unit-1 The Flower
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

The Flower ICSE Class-6th Srijan

Biology Solutions Chapter-2

A. Fill in the blanks with suitable words:

1. Flower is modified shoot for reproduction.

2. Brightly coloured flowers are pollinated by insect.

3. During germination of seed, plumule gives rise to the shoot of the young plant.

4. Seeds develop from ovules.

5. Bean shows epigeal germination.

6. Male germination are formed in pollen grains.

B. Give functions of the following:

Question: 1. Cotyledons

Answer: The function of Cotyledons is to store food for the growing embryo.

Question: 2. Fruits

Answer: The functions of fruit are to prevent the seeds from drying and to disperse the seed.

Question: 3. Endosperm

Answer: Endosperm is the tissue that surrounds, stores food and provide nourishment to the embryo in an angiosperm seed.

Question: 4. Stigma

Answer: Stigma is a part of the female reproductive organ of a plant that is sticky and hence receives pollens (the male flower gametes) and sends it down to style to get fertilized in the ovary.

Question: 5. Stamens

Answer: The main function of the stamen is to produce the pollen grains, which house male gametes, or sex cells, necessary for reproduction.

Question: 6. Petals

Answer: The major function of petals is to attract insects for pollination and to protect the reproductive organs.

Question: 7. Pericarp in fleshy fruits

Answer: Pericarps represent a protection against damage of the developing embryo and maintain a favourable micro-climate.

C. Give one word for the following:

Question: 1. Green leaf-like structures that protect other parts of a flower

Answer: Sepal

Question: 2. Ripe ovary

Answer: Fruit

Question: 3. Fusion of male and female gametes

Answer: Fertilization

Question: 4. A flower having all the four whorls

Answer: Complete flower

Question: 5. Transfer of pollen grains from anthers to the stigma of same flower.

Answer: Pollination

D. Differentiate between the following:

Question: 1. Bisexual and unisexual flower

Answer: 

Bisexual Flowers Unisexual flowers
1. A flower which has both male and female reproductive organs in separate flowers. 1. A flower which has either the male or female reproductive organs in separate flowers.
2. Example: Rose , China rose, etc. Example: Papaya, watermelon, etc.
Question: 2. Androecium and gynoecium

Answer: 

Androecium Gynoecium
1. It is the third whorl of a flower. It is the innermost whorl of a flower and the female reproductive part of the flower.
2. It is the male reproductive part of a flower. It is the female reproductive part of the flower
3. Androecium is composed of one or  more stamens Gynoecium is made up of one or more carpels
4. Each stamen consists of filament, anther, and a connective. A carpel consists of three parts namely stigma style and ovary.
5. Androecium produces the male gametes. Gynoecium produces female gametes.
Question: 3. Monocotyledonous and dicotyledonous seeds

Answer: 

Monocotyledonous seeds Dicotyledonous seeds
1. The monocotyledonous seeds develop into adventitious roots due to development of the radicle. The dicotyledonous seeds develop into a taproot system containing a primary root which develops from the radicle.
2. Only one first leaf develops from the plumule during germination. Two first leaves develop from the plumule during germination.
3. Plants developing from the monocot seeds have leaves with parallel venation. Plants developing from the dicot seeds have leaves with reticulate venation.
4. Examples: wheat, rice, maize are examples of plants with monocotyledonous seeds. Examples: pea, lentil, tomato are examples of plants with dicotyledonous seeds.
Question: 4. Epigeal and hypogeal germination

Answer: 

Epigeal germination Hypogeal germination
1. Epigeous germination Hypogeous germination
2. Elongates to raise the cotyledons above the ground surface. Does not raise cotyledons above the ground surface.
3. Comes above the surface of the soil. Remains below the ground surface.
4. Examples: Gourds, Castor, Tamarind, Onions, beans, etc. Examples: Maize, lotus, custard apple, Mango, Gram, Pea, etc.
Question: 5. Fruit and seed

Answer: 

Fruit Seed
1. Fruit is formed from the fertilized ovary of the plant. A seed is an important part of the plant formed from an ovule after fertilization.
2. A fruit has 2 major portions: Pericarp and seed. A seed has 3 portions- Seed coat, Endosperm, Embryo
3. A fruit is enclosed by an exocarp. Seed is enclosed by a seed coat.
Question: 6. Fleshy and dry fruits

Answer: 

Fleshy fruits Dry fruits
1. The pericarp is soft and full of pulp. The pericarp is hard and paper-like.
2. Pericarp has three different layers, i.e. epicarp, mesocarp, and endocarp. The pericarp does not have different layers.
3. The seeds in such fruits are dispersed by animals as they eat the fruits and spread the seeds wherever they go. The seed dispersal takes place via water or wind.

E. Give reasons for the following:

Question: 1. Flower that bloom at night have sweet fragrance.

Answer: In the dark, due to limited vision, white colour will stand out and the strong fragrance also helps to attract the pollinators. This is why night blooming flowers have relatively more fragrance and is generally white in colour.

Question: 2. Wind-pollinated flowers are small, inconspicuous and have large and feathery stigma.

Answer: Wind-pollinated flowers have a large, feathery stigma in order to trap the airborne pollen grains.

Question: 3. Some flowers produce nectar.

Answer: Nectar in flowers serves chiefly to attract pollinators, such as fruit-eating bats, hummingbirds, sunbirds, and insects.

Question: 4. Wind-pollinated flowers produce large amount of pollen grains.

Answer: Pollen grains of wind-pollinated flowers are produced in large quantities to make sure that at least some pollen grains reach the stigmas of other flowers.

F. Answer these questions:

Question: 1. What is a flower? Name the whorls of a typical flower.

Answer: A flower is the part of a plant that blossoms. Flowers produce the seeds that can become new plants. Most plants, including many trees, grow some kind of flower.

There are four whorls in a flower. They are calyx, corolla, androecium, and gynoecium.

Question: 2. Give functions of a flower.

Answer: The function of a flower is to carry out sexual reproduction in plants through the formation of male and female gametes. Flowers ensure that the gametes fertilize to form seeds that further help in reproducing plants.

Question: 3. What is pericarp? What are its parts?

Answer: The pericarp is the part of a fruit formed from the wall of the ripened ovary. It surrounds the seeds. It is tough in nature because the parent plant needs to protect the plant growing.

It has three parts: Epicarp, Mesocarp, and Endocarp.

Question: 4. List the conditions necessary for seed germination.

Answer: Light, water, oxygen, and temperature are essential conditions for seed germination. Its growth depends on many factors, including water, minerals, and nutrients. Water and oxygen are absorbed by the seed through its seed coat when it is exposed to the right conditions.

G. Match the columns:

Column A Column B
1. Ovule (a) Hypogeal germination
2. Insect (b) Pollen grains
3. Maize (c) Dry fruit
4. Anthers (d) Seed
5. Nut (e) Cross pollination

Answer:

Column A Column B
1. Ovule (a) Seed
2. Insect (b) Cross pollination
3. Maize (c) Hypogeal germination
4. Anthers (d) Pollen grains
5. Nut (e) Dry fruit

H. State whether the following statements are true or false. If false, rewrite the correct form of statements:

Statements True/False
1. Complete flowers are bisexual flowers having all the four whorls. T
2. Pollen grains are male gametes and are formed in the stamens. T
3. Fertilisation is the fusion of male gamete and female gamete. T
4. After fertilisation overy forms the mature ovule. F
5. Seeds with two cotyledons are called monocot seeds. F
6. Plumule part of embryo grows to form shoot and radicle grows into the root of the plant. T

I. Encircle the odd one out and give reasons for your choice:

Question: 1. Style, ovary, stamens, stigma

Answer: Odd one out :- stamens

Give reason:- Stamens is a part of male reproductive structure (stamen) while others are parts of female reproductive structure (pistil) of flower.

2. Salvia, Dahlia, Pea, Wheat

Answer: Odd one out :- Pea

Give reason:- Wheat, rice and maize are all grains. They form the staple of our food. Pea is a legume. Grains and legumes differ in their nutritive values.

3. Cotton, lotus, poppy, sunflower

Answer: Odd one out :- lotus

Give reason:- Lotus, Poppy and Sunflower are used as flowers but cotton is used as fabrics.

4. Gram, bean, pea, maize

Answer: Odd one out :- bean

Give reason:- stamen since it is male part wheat since it is a monocotcotton.

J. Multiple Choice Questions:

1. Flowers with either male or the female reproductive parts are called

(a) Unisexual

(b) Bisexual

(c) Complete

(d) Hermaphrodite

Answer: option (a) Unisexual is correct.

2. Accessory whorls of a flower are

(a) Sepals and Stamens

(b) Sepals and petals

(c) Androecium and gynoecium

(d) Petals and carpels

Answer: option (b) Sepals and petals is correct.

3. For insect pollination, the pollen grains are

(a) Light and dry

(b) Large and edible

(c) Sticky and spiny

(d) Very small and dry

Answer: option (c) Sticky and spiny is correct.

4. The process essential for sexual reproduction in plants are

(a) Fruit formation and seed dispersal

(b) Transfer of pollen from female to male part of flower

(c) Seed formation and seed germination

(d) Pollination and fertilisation

Answer: option (d) Pollination and fertilisation is correct.

5. The embryo of a seed consists of

(a) Plumule and radicle

(b) Plumule and cotyledons

(c) Cotyledons and endosperm

(d) Radicle, plumule and cotyledons

Answer: option (a) Plumule and radicle is correct.

6. ……………. is an example of false fruit developed from ……………….

(a) Tomato; ovary

(b) Apple; ovary and thalamus

(c) Apple; thalamus

(d) Tomato; thalamus

Answer: option (c) Apple; thalamus is correct.

7. The three conditions necessary for seed germination are

(a) Moisture, oxygen and suitable temperature

(b) Water, carbon dioxide and temperature

(c) Water, air and light

(d) Carbon dioxide, light and good soil

Answer: option (a) Moisture, oxygen and suitable temperature is correct.

K. Draw and label the diagrams of the following:

Question: 1. A complete bisexual flower

Answer: 

A complete bisexual flower

Question: 2. Structure of bean seed

Answer: 

Structure of bean seed

— : End of  The Flower Class-6 Srijan ICSE Biology Solutions Chapter-2:–

Return to- ICSE Class -6 Srijan Biology Solutions

Thanks.

Please share with your friends if you find it useful.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.