Tissues in Animals Class-7th Goyal Brothers Prakashan Biology Solutions

Tissues in Animals Class-7th Goyal Brothers ICSE Biology Solutions Chapter-1 Tissue. We Provide Step by Step Answers of Objectives,  Fill in the blanks , Definitions , Match the followings and Short/Long Question Type answers of Chapter-1, Unit 1, Tissues in Animals. Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-7.

Tissues in Animals ICSE Class-8th

Goyal Brothers Biology Solutions Chapter-1, Unit-1

Board ICSE
Class 7th
Subject Biology
Book Name Goyal Brothers
Chapter-1 Tissue
Unit-1 Tissues in Animals
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

Tissues in Animals ICSE Class-8th Goyal Brothers

I. Multiple Choice Questions. Tick(√ ) the correct choice.

1. Which of the following is protective Tissue?

(a) Muscular tissue

(b) Connective Tissue

(c) Epithelial tissue

(d) Nervous tissue

Ans: (c) Epithelial tissue

2. The tissue which conducts message from one part of the body to the other is

(a) Nervous Tissue

(b) Epithelial Tissue

(c) Connective Tissue

(d)A muscle

Ans: (a) Nervous Tissue 

3. Nervous tissue consists of

(a) Nerve cell

(b) Tensons

(c) Cyton

(d) Lymph

Ans: (a) Nerve cell

4. Short branching structures arising from the cell body of a neuron are called

(a) Axons

(b) Cyton

(c) Dendrites

(d) Lymph

Ans: (c) Dendrites

5. The muscles which take part in breathing movements are

(a) Involuntary muscles

(b) Cardiac muscles

(c) Voluntary muscles

(d) All the above

Ans: (a) Involuntary muscles

6. Muscles found in heart are

(a) Voluntary muscles

(b) Cardiac muscles

(c) Involuntary muscles

(d) All the above

Ans: (b) Cardiac muscles 

II. Fill In The Blanks :

  1.  About two-third of the body weight is made up of  _muscular_ tissue.
  2.  Bone is a type of _Connective_ tissue.
  3.  Nerve cells are also called _neurons_.
  4. Nerve cells are found in _brain_ and _spinal cord_.
  5. _Smooth or involuntary_ muscles are found in the walls of stomach and intestine.

III. Differentiate between the following:

1. Cells and Tissue

Cells Tissue
1.This the smallest, structural, and functional unit of life. 1. Tissues are defined as the distinct types of material consisting of specialized cells and their products.
2. Cells are microscopic. 2. Tissues are macroscopic.
3. The collection of the cells is called tissue. 3. The collection of the tissues is called organ.

 

2. Skeletal muscle and Cardiac muscle

Skeletal muscle Cardiac muscle
1. These muscles are attached to the skeleton 1. These muscles are found in heart only
2. Its function is the movement of the body 2. Its function is to pump blood.
3. Skeletal Muscles are longer, compared to Cardiac Muscles. 3. These muscles are shorter in size.

 

3. Squamous epithelium and columnar epithelium

Squamous epithelium Columnar epithelium
1. It is a type of Epithelial tissue that comprises the cells which are wider. 1.It is a type of Epithelial tissue that has taller cells.
2. Squamous cells have flat layers of cells. 2. Columnar cells have column-shaped cells.
3. Nuclei are centrally located. 3. Nuclei are mainly located at the bottom.

 

4. Cartilage and Bone

Cartilage  Bone
1.t is flexible and non-porous. 1. It is hard, flexible and porous.
2.The matrix is hard but elastic, made up of protein. 2. The matrix is hard but made up of protein , magnesium, calcium and phosphate.
3. Blood vessels are absent. 3. Blood vessels are present.

 

5. Blood and Lymph

 Blood  Lymph
1. It is a reddish – colored fluid. 1. It is a colourless fluid.
2. Blood plasma has proteins, calcium, and phosphorus. 2. Lymph plasma lacks proteins.
3. Its purification takes place in the kidneys. 3. Its purification takes place in lymph nodes.

 

IV. Find the odd-one out, giving reasons:

1. Cyton. Dendrite, Plasma, Axon

Reason: Others are the parts of the neurons.

2. Bone, Cartilage, Tendon, Blood

Reason: Others are the part of connective tissue.

3. Bone, Epithelium, Tendon, Cartilage

Reason: Others are connective tissue.

V. Which of the following statements are true(T) and which ones are false(F)? Mark T or F :

  1. Epithelial tissue is a protective tissue. [T]
  2. Muscular tissue show the property of contraction and expansion. [T]
  3. Cyton and axon are the parts of a nerve cell. [T]
  4. The fluid part of the blood is called plasma. [T]

VI. Answer the following questions :

Question 1 :- Define the term ’tissue’.

Answer: A group of similar cells that work together to do the same job is called a tissue .

Question 2 :- Name the  different types of animal tissues.

Answers: The different types of animal tissues are :

(a)Epithelial tissue

(b)Connective tissue

(c)Nervous tissue

(d)Muscular tissue

Question 3 :- Describe the structure and function of following tissues:

Epithelial tissue, Muscular Tissue, Nervous Tissue, Connective tissue.

Answers:- The structure and function of the following tissues are :-

(a) Epithelial tissue : Epithelial tissue is a protective tissue. It forms a continuous outer layer all over the body as a part of the skin. It also forms a lining of all organs such as the stomach, oesophagus (food pipe), mouth, intestine, and trachea (windpipe).

  • Structure: The structure of the cell may be flattened, cuboidal or columnar.
  • Functions: Protection, Absorption, and Secretion

Tissues in Animals Class-7th Goyal Brothers Prakashan Biology Solutions

(b) Muscular Tissue: The movement of body or its parts in most animals is brought about by a group of cells which show the property of contraction and relaxation. These cells are called muscular cells.

  • Structure: Cardiac, smooth, and skeletal are the structures of muscular tissue.
  • Function: Muscular tissues  helps our body in movement, posture, joint stability, and heat production.

Tissues in Animals Class-7th Goyal Brothers Prakashan Biology Solutions

(c) Nervous Tissue : Nervous tissue is found in the brain, spinal cord, and nerves. It is responsible for coordinating and controlling many body activities.

  • Structure: Nervous tissue is made up of different types of nerve cells, all of which have an axon. An axon is the long stem-like part of the cell that sends action potential signals to the next cell.
  • Function: It is responsible for coordinating and controlling many body activities.

(d) Connective tissue: Connective tissue are the type of tissues that binds and supports other tissues of the body. The types of connective tissue include cartilage, bone, tendon, adipose tissue .

  • Structure: It is made up of a few cells present in the intercellular framework of protein fibres secreted by the cells.
  • Function: It connects different tissues of the body and provides shape and support to it. It also reserves food material in the form of fat.

Tissues in Animals Class-7th Goyal Brothers Prakashan Biology Solutions

Question 4 :- How is connective tissue different from other tissues?

Answer:  The connective tissue serves the purpose of connecting different parts of the body. They are different from other tissues as their cells are separated from each other and are embedded in ground substance or matrix.

The composition of this gel-like substance will vary according to the type of tissue-like solid in case of bone or liquid in case of blood or semi-solid in case of connective tissue proper

Question 5 :- Draw the structure of a nerve cell.

Answer: The structure of a nerve cell.

Tissue Class-7th Goyal Brothers Prakashan Biology Solutions

Question 6 :- Name the tissues found in the following.

Lining of stomach, Wall heart, Blood, Brain

Answers: The tissue found in the following are:-

(a) Lining of stomach: Columnar epithelium

(b) Wall heart: The cardiac muscle tissue

(c) Blood: Fluid Connective tissues

(d) Brain: Nervous tissue

— : end of  Tissues in Animals Class-8th Goyal Brothers Prakahan:–

Return to- ICSE Class -7 Goyal Brothers Biology Solutions

Thanks.

Please share with your friends if you find it useful.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.