Water Exe-3C MCQs Chemistry Class-9 ICSE Selina Publishers

Water Exe-3C MCQs Chemistry Class-9 ICSE Selina Publishers Solutions Chapter-3. Step By Step ICSE Selina Concise Solutions of Chapter-3 Water with All Exercise including MCQs, Very Short Answer Type, Short Answer Type, Long Answer Type, Numerical and Structured/Application Questions Solved . Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Water Exe-3C MCQs Chemistry Class-9 ICSE Concise Selina Publishers

Board ICSE
Publications Selina Publication
Subject Chemistry
Class 9th
Chapter-3 Water
Book Name Concise
Topics Solution of (Soft and hard Water) Exercise – 3C MCQs
Academic Session 2023-2024

Exercise – 3C MCQs

Water Class-9 Chemistry Concise Solutions  

Page-54

(Choose the correct answer from the options given below)

1. Sodium sulphate is soluble in:

(i) Ether
(ii) Water
(iii) Alcohol
(iv) Benzene

Answer:

(ii) Water

2. Water acts as a universal solvent because:

(i) It is an organic compound
(ii) It is polar and has a high dielectric constant.
(iii) It is liquid at room temperature.
(iv) It boils at 100°C

Answer:

(ii) It is polar and has a high dielectric constant.

3. Permanent hardness of water is removed by:

(i) Adding calcium sulphate
(ii) Boiling with potassium chloride
(iii) Boiling
(iv) Adding sodium carbonate

Answer:

(iv) Adding sodium carbonate

4. Solid solutions are called :

(i) Allotropes
(ii) Isotopes
(iii) Alloys
(iv) Isotones

Answer:

(iii) Alloys

5. With a rise in temperature, the solubility of sodium chloride will:

(i) Increase rapidly
(ii) Decrease
(iii) Remain the same
(iv) Increase slightly

Answer:

(iv) Increase slightly

6. The solubility of which of the following substances decreases with a rise in temperature :

(i) Potassium chloride
(ii) Hydrated sodium sulphate
(iii) Calcium hydroxide
(iv) Potassium nitrate

Answer:

(iii) Calcium hydroxide

7. The crystalline substance that does not contain water of crystallization is:

(i) Plaster of paris
(ii) Potash alum
(iii) Potassium permanganate
(iv) Epsom salt

Answer:

(iii) Potassium permanganate

8. Table salt becomes sticky in the presence of moisture because :

(i) It is deliquescent
(ii) It is hygroscopic
(iii) It contains impurities which are deliquescent
(iv) It is a good drying agent.

Answer:

(iii) It contains impurities which are deliquescent


Exercise – 3C MCQs

Water Class-9 Chemistry Concise Solutions  

Page-55

9. Which of the following substances can act as a dehydrating as well as a drying agent.

(i) Oxalic acid
(ii) Conc. nitric acid
(iii) Washing soda
(iv) Conc sulphuric acid

Answer:

(iv) Conc sulphuric acid

10. Which of the following is a deliquescent salt ?

(i) CuSO4
(ii) FeCl3
(iii) KCl
(iv) ZnSO4

Answer:

(ii) FeCl3

11. If a salt on heating gives water vapour, then that salt is:

(i) Hygroscopic
(ii) Deliquescent
(iii) Hydrated
(iv) Anhydrous

Answer:

(iii) Hydrated

12. The salt which is the cause of hardness in water:

(i) Sodium sulphate
(ii) Magnesium bicarbonate
(iii) Sodium chloride
(iv) Calcium nitrate

Answer:

(ii) Magnesium bicarbonate

13. Temporary hardness of water can be removed by:

(ii) Adding sodium chloride
(ii) Boiling
(iii) Adding calcium carbonate
(iv) Leaving it for a few hours.

Answer:

(i) Boiling

—  : End of Water Exe-3C MCQs Answer Class-9 ICSE Chemistry Solutions :–

Return to  Return to Concise Selina ICSE Chemistry Class-9 

Thanks

Please share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.