Advertisement

Endocrine System ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology

Endocrine System ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology Solutions Chapter-12. We Provide Step by Step Answer of Progress Check 1, 2, 3, 4 , MCQs, Very Short Answer Type, Short Answer Type, Descriptive Answer Type Questions and Structured / Applications / Skill Type Questions and Think and connect of Exercise-12 Endocrine System ICSE Class-10 . Visit official Website CISCE  for detail information about ICSE Board Class-10.

Board ICSE
Publications Selina Publishers PVT LTD
Subject Concise Biology
Class 10th
writer HS Vishnoi
Chapter-12 Endocrine System 
Topics Solutions of   Progress check 1, 2, 3, 4 and MCQs, Very Short ,Descriptive and Structural/Skill Questions, Think and connect
Edition 2021-2022

Advertisement

Endocrine System ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology


-: Select Topics :-

Advertisement

Progress Check 1

Progress Check 2

Progress Check 1

Progress Check 2

MCQs, Very Short ,Descriptive and Structural/Skill Questions, Think and connect


Progress Check-1

Endocrine System ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology

Page 153

Question 1:

Fill in the blanks by selecting the appropriate alternative from those given in brackets.

(i) Regulation of activities inside the body are brought about by…………………….  and Systems. (nervous/digestive/endocrine)

(ii) Hormones are secreted directly into the………………..(organs/lymph/blood)

(iii) Chemically, some hormones are ………………. Some steroids, some ……………. (proteins/amines/carbohydrates)

(v) Both  …………………. or deficiency of hormones lead to serious consequences. (excess/absence)

(vi) Hormones produced in one species usually show………………….. influence in other species. (similar/different)

Answer :

(i) Nervous, endocrine

(ii) Blood

(iii) Proteins, amines

(iv) Excess

(v) Similar

Question 2:

Give the characteristics of hormones pertaining to

(i) Site of action

(ii) Chemical nature

(iii) Manner of transportation.

Answer :

(i) The site of action of hormones is usually far away from their source and that is why the hormones are carried by blood from their source to their target cells.

(ii) Some hormones chemically are steroids, some amines, and some peptides.

For example,

Protein as hormone :  insulin

Steroid as hormone :  testosterone

Amines as hormone :  adrenaline

(iii) The endocrine glands being ductless, secretes the hormones directly into the blood which then transports the hormones to its target cells and organs.


Progress Check-2

Endocrine System ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology

Page 156

Question 1:

Mention the three types of cells of the islets of Langerhans and the name of the hormone they secrete.

Answer :

(i) Glucagon

(ii) Insulin

(iii) Somatostatin

Question 2:

Mention the two principal ways in which insulin acts

Answer :

(i) It converts excess glucose into glycogen and stores them in liver and muscles.

(ii) Insulin promotes glucose utilization by the body cells.

Question 3:

Name the following conditions

(i) Passage of much glucose in urine

(ii) Overdose of insulin makes the diabetic patient unconscious

Answer :

(i) Diabetes mellitus

(ii) Insulin shock

Question 4:

List any three symptoms of diabetes mellitus.

Answer :

(i) High concentration of sugar in the blood.

(ii) Urine loaded with sugar is excreted.

(iii) Thirsty feeling due to frequent urination and loss of weight.

Question 5:

Name the two categories of hormones secreted by adrenal cortex.

Answer :

The adrenal cortex produces three main types of steroid hormones :  mineralocorticoids, glucocorticoids, and androgens.

Question 6:

List any two effects of adrenaline.

Answer :

(i) Increase in heart beats causing it to send more glucose and oxygen to the muscle leading to thumping of heart.

(ii) Constricts the arterioles so that blood goes less to the skin and more to the muscle leaving the person pale


Progress Check-3

Endocrine System ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology

Page 158

Question 1:

Fill in the blanks with the correct alternative :

(i) Thyroid is located close to …………………. (larynx/kidney)

(ii) Cretinism is caused due to…………………. of thyroxin. (under secretion/over secretion)

(iii) Oversecretion of thyroxin causes …………………………. goitre. (simple/exophthalmic)

(iv) The condition showing swelling in face and hands and sluggishness due to hypothyroidism is called……………….. (cretinism/myxoedema)

(v) The hormone concerned with facing dangers is …………………. (thyroxine/cortisone/adrenalin)

(vi) Cortex and medulla are the two regions of ……………… (thyroid/adrenal)

(vii) One of the effects of increased secretion of adrenaline is ………………….. (Dry mouth/ slowing of heart beat/arterioles of the digestive system dilate)

Answer :

(i) Larynx

(ii) Under-secretion

(iii) Exophthalmic

(iv) Myxoedema

(v) Adrenalin

(vi) Adrenal

(vii) Dry mouth


Progress Check-4

Endocrine System ICSE Progress Check Class-10 Concise Selina Biology

Page 159

Question 1:

Mention if the following statements are true (T) or false (F). If false, rewrite the correct word (not words) striking out the single wrong one.

(i) Pituitary is of the size of a lemon.

(ii) Pituitary has three lobes-anterior, posterior and intermediate.

(iii) Oversecretion of growth hormone in adult causes gigantism.

(iv) Vasopressin secreted by anterior lobe controls reabsorption of water form kidney tubules.

Answer :

(i) False

Pituitary is of the size of a pea.

It is a small projection which hangs from the base of a mid-brain below hypothalamus.

(ii) False

Pituitary has two distinct lobes anterior and posterior in humans.

The intermediate lobe of the pituitary gland is seen in some lower group animals but is absent in humans.

(iii) False

Over-secretion of growth hormone in adult causes acromegaly.

Acromegaly is a condition where there is the extra growth of bones of jaws, hands, and feet. A person develops a large nose and thick lips.

(iv) False

Vasopressin secreted by posterior lobe controls reabsorption of water from kidney tubules.

Deficiency of vasopressin causes diabetes insipidus.

Question 2:

Write the full forms of :

(i) TSH

(ii) LH

(iii) ACTH

(iv) ADH

Answer :

(i) TSH : Thyroid Stimulating Hormone

(ii) LH : Luteinizing Hormone

(iii) ACTH : Adrenocorticotropic Hormone

(iv) ADH : Antidiuretic Hormone

Question 3:

What causes the following ?

(i) Acromegaly

(ii) Diabetes insipidus

Answer :

(i) Acromegaly is caused by the oversecretion of Growth Hormone during adulthood. This condition leads to extra growth of bones in the face, hands and feet and develops a large nose and thick lips.

(ii) Undersecretion of ADH from posterior pituitary causes diabetes insipidus.

Deficiency of Antidiuretic Hormone (ADH) causes diabetes insipidus in which urination is frequent and copious resulting in excess loss of water from the body and absence. A person suffering from this condition feels thirsty, frequent urination and there is a loss of water from the body.

Return to Concise Selina ICSE Biology Class-10 

Thanks


Please Share with your friends

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment
Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert