Pressure in Fluids Exe-4B Very Short Answer Physics Class-9 ICSE Selina Publishers

Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure Exe-4B Atmospheric Pressure and it’s Measurement Very Short Answer Type for Class-9 ICSE Concise Physics. There is the solutions of Very short Answer type Questions of your latest textbook which is applicable in 2023-24 academic sessionVisit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-9.

Pressure in Fluids Exe-4B Atmospheric Pressure and it’s Measurement Very Short Answer 

(ICSE Class – 9 Physics Concise Selina Publishers)

Board ICSE
Class 9th
Subject Physics
Writer / Publication Concise selina Publishers
Chapter-4 Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure
Exe – 4B Atmospheric Pressure and it’s Measurement
Topics Solution of Exe-4(B) Very Short Answer Type
Academic Session 2023-2024

Exe-4B Atmospheric Pressure and it’s Measurement Very Short Answer Type

Ch-4 Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure Physics Class-9 ICSE Concise

Page 112

Question 1. Write the numerical value of the atmospheric pressure on the surface of earth in pascal.

Answer:

1.013 x 10 5 pascal

Question 2. What physical quantity is measured in torr ? How is it related to the S.I. unit of the quantity?

Answer:

Atmospheric pressure is measured in ‘torr’.

1 torr = 1 mm of Hg.

Question 3. Name the physical quantity which is expressed in the unit ‘atm’. State its value in pascal.

Answer:

At normal temperature and pressure, the barometric height is 0.76 m of Hg at sea level which is taken as one atmosphere.

1 atmosphere = 0.76 m of Hg = 1.013 x 105 pascal

Question 4. A partially inflated balloon is placed inside a bell jar connected to a vacuum pump. On creating vacuum inside the bell jar , balloon gets more inflated, how does the pressure change ; increase , decrease or remain same , inside the (a) bell jar and (b) balloon ?

Answer:

(a) decrease

(b) decrease

Question 5. What is the purpose of a barometer?

Answer:

A barometer is used to measure atmospheric pressure.

(Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure Exe-4B Very Short Class-9 ICSE)

Question 6. What is meant by the statement ‘the atmospheric pressure at a place is 76 cm of Hg’? State its value in Pa.

Answer:

The atmospheric pressure at a place is 76 cm of Hg means at normal temperature and pressure, the height of the mercury column supported by the atmospheric pressure is 76 cm.

76 cm of Hg = 1.013 x 105 pascal

Question 7. How is the barometric height of a simple barometer affected if

(a) Its tube is pushed down into the trough of mercury?

(b) Its tube is slightly tilted from vertical?

(c) A drop of liquid is inserted inside the tube

Answer:

(a) The barometric height remains unaffected.

(b) The barometric height remains unaffected.

(c) The barometric height decreases.

Question 8. State two uses of a barometer.

Answer:

Two uses of barometer:

(a) To measure the atmospheric pressure.

(b) For weather forecasting

Question 9. How is the height of mercury in a barometer affected when it is taken to (i) a mine, and (ii) a hill?

Answer:

(i) In a mine, reading of a barometer increases.

(ii) On hills, reading of barometer decreases.

Question 10. What do the following indicate in a barometer regarding weather :

(a) gradual fall in the mercury level,

(b) sudden fall in the mercury level,

(c) Gradual rise in the mercury level?

Answer:

(a) It indicates that the moisture is increasing i.e., there is a possibility of rain.

(b) It indicates the coming of a storm or cyclone.

(c) It indicates that the moisture is decreasing i.e., it indicates dry weather.

—  : End of Pressure in Fluids and Atmospheric Pressure Exe-4B Very Short Answer Type  Solutions :–

Return to Concise Selina Physics ICSE Class-9 Solutions

Thanks

Please share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.