ISC Maths 2019 Class-12 Solved Previous Year Question Paper

ISC Maths 2019 Class-12 Solved Previous Year Question Paper for practice. Step by step Solutions with section-A, B and C. Visit official website CISCE for detail information about ISC Board Class-12 Maths.

By the practice of ISC Maths 2019 Class-12 Solved Previous Year Question Paper you can get the idea of solving. Try Also other year except ISC Maths 2019 Class-12 Solved Question Paper of Previous Year for more practice. Because only   ISC Maths 2019 Class-12 is not enough for complete preparation of next council exam.

Previous Year Question Paper ISC Maths 2019 Class-12 Solved


-: Select Your Topics :-

Section-A

Section-B

Section-C


ISC Maths 2019 Class-12 Solved Previous Year Question Paper

Time Allowed: 3 Hours
Maximum Marks: 100

(Candidates are allowed additional 15 minutes for only reading the paper. They must NOT start writing during this time.)

  • The Question Paper consists of three sections A, B and C.
  • Candidates are required to attempt all questions from Section A and all questions either from Section B or Section C.
  • Section A: Internal choice has been provided in three questions of four marks each and two questions of six marks each.
  • Section B: Internal choice has been provided in two questions of four marks each.
  • Section C: Internal choice has been provided in two questions of four marks each.
  • All working, including rough work, should be done on the same sheet as, and adjacent to the rest of the answer.
  • The intended marks for questions or parts of questions are given in brackets [ ].
  • Mathematical tables and graph papers are provided

Section – A (80 Marks), 

 (ISC Maths 2019 Class-12 Solved Previous Year Question Paper )

Question 1. [10 × 2]

(i) If f: R → R, f(x) = x3 and g: R → R, g (x) = 2x2 + 1, and R is the set of real numbers, then find fog(x) and gof(x).
(ii) Solve: sin (2 tan-1x) = 1.
(iii) Using determinants, find the values of k, if the area of triangle with vertices (-2, 0), (0, 4) and (0, k) is 4 square units.
(iv) Show that (A + A’) is symmetric matnx. if A = \begin{pmatrix} 2 & 4 \\ 3 & 5 \end{pmatrix}
(v) f(x) = \frac { { x }^{ 2 }-9 }{ x-3 } is not defined at x = 3. What value should be assigned to f(3) for continuity of f(x) at x = 3?
(vi) Prove that the function f(x) = x3 – 6x2 + 12x + 5 is increasing on R.
(vii) Evaluate:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q1
(viii) UsingL Hospital’s Rule, evaluate:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q1.1
(ix) Two balls are drawn from an urn containing 3 white, 5 red and 2 black balls, one by one without replacement. What is the probability that at least one ball is red?
(x) If events A and B are independent, such that P( A) = \frac { 3 }{ 5 }, P (B) = \frac { 2 }{ 3 }, find P(A∪B).
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q1.2
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q1.3
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q1.4
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q1.5

Question 2.

If f: A → A and A = R – {\frac { 8 }{ 5 }}, show that the function f(x) = \frac { 8x+3 }{ 5x-8 } is one-one onto. Hence, find f-1.
Solution:
Given function is:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q2
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q2.1

Question 3.

(a) Solve for x:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q3
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q3.1
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q3.2

Question 4.

Use properties of determinants prove that:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q4
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q4.1
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q4.2

Question 5. [4]

(a) Show that the function f(x) = |x – 4|, x ∈ R is continuous, but not differentiable at x = 4.
Or
(b) Verify the Lagrange’s mean value theorem for the function:
f(x) = x + \frac { 1 }{ x } in the interval [1, 3]
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q5
Thus, f(x) is continuous at x = 4.
For differentiability at x = 4.
When x < 4, f(x) = -(x – 4), which being polynomial function is differentiable for all x < 4.
When x > 4, f(x) = x – 4, which being polynomial function is differentiable for all x > 4.
When x = 4
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q5.1
Hence, f(x) is not differentiable at x = 4.
Or
(b) Let f(x) = x + \frac { 1 }{ x } in the inverval [1, 3]
Since, f(x) is a polynomial function, therefore, it is continuous and derivable in (1, 3).
⇒ f satisfies conditions of Mean Value theorem in [1, 3],
Thus, there exists atleast one real c ∈ (1, 3) such that
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q5.2
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q5.3
Hence, Mean Value theorem for the given function is verified in the given interval

Question 6.

ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q6
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q6.1

Question 7.

A 13 m long ladder is leaning against a wall, touching the wall at a certain height from the ground level. The bottom of the ladder is pulled away from the wall, along the ground, at the rate of 2 m/s. How fast is the height on the wall decreasing when the foot of the ladder is 5 m away from the wall?
Solution:
Let at any instant of time t, the height of the top of the ladder be y and its foot be at distance x from the wall, then
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q7

Question 8.

ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q8
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q8.1
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q8.2

Question 9.

Solve the differential equation:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q9
Solution:
Given the differential equation is
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q9.1
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q9.2

Question 10. [4]
Bag A contains 4 white balls and 3 black balls, while Bag B contains 3 white balls and 5 black balls. Two balls are drawn from Bag A and placed in Bag B. Then, what is the probability of drawing a white ball from Bag B?
Solution:
Here, we have three cases
Case 1: Two balls drawn from Bag A are White.
Case 2: Two balls drawn from Bag A are Black.
Case 3: Two balls drawn from Bag A are one White and other Black.
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q10

Question 11. [6]

Solve the following system of linear equations using matrix method:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q11
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q11.1
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q11.2
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q11.3

Question 12. [6]

(a) The volume of a closed rectangular metal box with a square base is 4096 cm3. The cost of polishing the outer surface of the box is ₹ 4 per cm2. Find the dimensions of the box for the minimum cost of polishing it.
Or
(b) Find the point on the straight line 2x + 3y = 6, which is closest to the origin.
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q12
(a) Let x be the side of the square base andy be its height.
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q12.1
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q12.2
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q12.3

Question 13. [6]
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q13
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q13.1
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q13.2

Question 14.

(a) Given three identical Boxes A, B and C, Box A contains 2 gold and 1 silver coin, Box B contains 1 gold and 2 silver coins and Box C contains 3 silver coins. A person chooses a Box at random and takes out a coin. If the coin drawn is of silver, find the probability that it has been drawn from the Box which has the remaining two coins also of silver.
Or
(b) Determine the binomial distribution where mean is 9 and standard deviation is \frac { 3 }{ 2 }. Also, find the probability of obtaining at most one success.
Solution:
(a) Let E1, E2, E3 be the three events of the selection of three bags A, B and C respectively.
Let S be the event that the coin drawn is of silver, we have
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q14
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q14.1


Section – B (20 Marks)

 (ISC Maths 2019 Class-12 Solved Previous Year Question Paper )

Question 15. [3 × 2]
(a) If \vec { a } and \vec { b } are perpendicular vectors, \left| \vec { a } +\vec { b } \right| =13 13 and \left| \vec { a } \right| = 5. find the value of \left| \vec { b } \right|.
(b) Find the length of the perpendicular from origin to the plane \vec { r } \cdot \left( 3\hat { i } -4\hat { j } -12\hat { k } \right) +39=0
(c) Find the angle between the two lines 2x = 3y = -z and 6x = -y = -4z.
Solution:
(a) Here, \vec { a } and \vec { b } are perpendicular vectors
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q15
(b) Length of the perpendicular from the origin O(0, 0, 0) to the given plane
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q15.1
(c) Given lines are:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q15.2
Hence, the lines are perpendicular to each other

Question 16.

ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q16
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q16.1

Question 17. [4]

(a) Find the equation of the plane passing through the intersection of the planes 2x + 2y – 3z – 7 = 0 and 2x + 5y + 3z – 9 = 0 such that the intercepts made by the resulting plane on the x – axis and the z – axis are equal.
Or
(b) Find the equation of the lines passing through the point (2, 1, 3) and perpendicular to the lines
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q17
Solution:
(a) Given planes are:
2x + 2y – 3z – 7 = 0 … (i)
and 2x + 5y + 3z – 9 = 0 … (ii)
Equation of the plane passing through the intersection of the planes (i) and (ii) is:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q17.1
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q17.2
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q17.3

Question 18. [6]

Draw a rough sketch and find the area bounded by the curve x2 = y and x + y = 2.
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q18
The given curves are: x2 = y
Which is an upward parabola with vertex at origin
And line x + y = 2 ⇒ y = 2 – x
x2 = 2 – x
⇒ x2 + x – 2 = 0
⇒ (x + 2)(x – 1) = 0
⇒ x = -2 and x = 1
Now, y = 2-(-2) = 4
and y = 2 – 1 ⇒ y = 1
⇒ y = 4 and y = 1
Thus, the points of intersection are (-2, 4) and (1, 1)
Required area of shaded region
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q18.1


Section – C (20 Marks)

 (ISC Maths 2019 Class-12 Solved Previous Year Question Paper )

Question 19.

(a) A company produces a commodity with ₹ 24,000 as fixed cost. The variable cost estimated to be 25% of the total revenue received on selling the product, is at the rate of ₹ 8 per unit. Find the break-even point.
(b) The total cost function for a production is given by C (x) = \frac { 3 }{ 4 } x2 – 7x + 27.
Find the number of units produced for which M.C. = AC.
(M.C. = Marginal Cost and A.C. = Average Cost)
(c) If \vec { x } = 18, \vec { x } = 100, σx = 14, σy = 20 and correlation coefficient rxy = 0.8, find the reggression equation of y on x.
Solution:
(a) Suppose that x number of the unit be produced and sold.
As each unit’s variable cost is 25% of revenue
The variable cost of x units = 25 % of ₹ 8x = ₹ 2x
Total cost of producing x units C(x) = TFC + TVC = ₹ (24000 + 2x)
Price of one unit = ₹ 8
Total revenue of selling x units = R(x) = ₹ 8x
At break-even values,
C(x) = R(x)
⇒ 24000 + 2x = 8x
⇒ 24000 = 6x
⇒ x = 4000
(b) Total cost function for a production
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q19

Question 20. [4]

(a) The following results were obtained with respect to two variables x and y:
Σx = 15, Σy = 25, Σxy = 83, Σx2 = 55, Σy2 = 135 and n = 5
(i) Find the regression coefficient bxy.
(ii) Find the regression equation of x on y.
Or
(b) Find the equation of the regression line of y on x, if the observations (x, y) are as follows:
(1, 4), (2, 8), (3, 2), (4, 12), (5, 10), (6, 14), (7, 16), (8, 6), (9, 18)
Also, find the estimated value of y when x = 14.
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q20
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q20.1
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q20.2

Question 21. [4]

(a) The cost function of a product is given by C (x) = \frac { { x }^{ 3 } }{ 3 } – 45x2 – 900x + 36, where x is the number of units produced. How many units should be produced to minimise the marginal cost?
Or
(b) The marginal cost function of x units of a product is given by MC = 3x2 – 10x + 3. The cost of producing one unit is ₹ 7. Find the total cost function and average cost function.
Solution:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q21

Question 22. [6]

A carpenter has 90, 80 and 50 running feet respectively of teak wood, plywood and rosewood which is used to produce product A and product B. Each unit of product A requires 2, 1 and 1 running feet and each unit of product B requires 1, 2 and 1 running feet of teak wood, plywood and rosewood respectively. If product A is sold for ₹ 48 per unit and product B is sold for ₹ 40 per unit, how many units of product A and product B should be produced and sold by the carpenter, in order to obtain the maximum gross income?
Formulate the above as a Linear Programming Problem and solve it, indicating clearly the feasible region in the graph.
Solution:
Let x units of product A and y units of product B be produced and sold by the carpenter. Then information given in the statement is tabulated as:
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q22
Then the LPP is maximise P = 48x + 40y
Subject to the constraints:
2x + y ≤ 90 …..(i)
x + 2y ≤ 80 ….. (ii)
x + y ≤ 50 ….. (iii)
x ≥ 0, y ≥ 0
ISC Class 12 Maths Previous Year Question Papers Solved 2019 Q22.1
Draw the graphs of equations (i), (ii), (iii)
Then shaded region is the required feasible region which is bounded with comer points
O(0, 0), A(45, 0), B(40, 0), C(20, 30) and D(0, 40).
At O(0, 0), the value of P = 0 + 0 = 0
At A(45, 0), the value of P = 48 × 45 + 0 = 2160
At B(40,10), the value of P = 48 × 40 + 40 × 10 = 2320 → Maximum
At C(20, 30), the value of P = 48 × 20 + 40 × 30 = 2160
At D(0, 40), the value of P = 0 + 40 × 40 = 1600
We have the maximum value of P as ₹ 2320 and it is obtained at the vertex B (40, 10).
Hence, the maximum gross income of the carpenter should make 40 units of product A and 10 units of product B.

-: End of ISC Maths 2019 Class-12 Solved Previous Year Question Paper :-


Return to – ISC Class-12 Solved Previous Year Question Paper

Thanks

Please Share with Your Friends

error: Content is protected !!