MCQs Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids for ISC Chemistry Class 12 Questions with Answers

MCQs Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids for ISC Class 12 Questions with Answers. These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming Sem-2 exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ISC Class-12 Chemistry

 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids MCQs Questions with Answers

MCQs Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids for ISC Chemistry Class 12 Questions with Answers

Board ISC
Class 12th (XII)
Subject Chemistry
Chapter Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Bifurcated Sem-2
Topic MCQs / Objective Type Question

MCQs Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids for ISC Class 12 Questions with Answers

Question 1: The oxidation of toluene to benzaldehyde by chromyl chloride is called

(a) Rosenmund reaction

(b) Wurtz reaction

(c) Etard reaction

(d) Fittig reaction

Answer : (c) Etard reaction         

Question 2: An aldehyde group can be present

(a) in between carbon chain
(b) at any position in carbon atom
(c) only at the end of carbon chain
(d) at the second carbon atom of the carbon chain

Answer : (c) only at the end of carbon chain

Question 3: Which of the following is not used in the preparation of ketone?

(a) Oxidation of secondary alcohols
(b) Dehydrogenation of 2° alcohol
(c) Pyrolysis of calcium acetate
(d) Acid hydrolysis of alkyl cyanide

Answer : (d) Acid hydrolysis of alkyl cyanide

Question 4: The oxidation of toluene to benzaldehyde by chromyl, chloride is called

(a) Etard reaction
(b) Riemer-Tiemann reaction
(c) Wurtz reaction
(d) Cannizzaro’s reaction

Answer : (a) Etard reaction

Question 5: The addition of HCN to carbonyl compounds is an example of

(a) nucleophilic addition
(b) electrophilic addition
(c) free radical addition
(d) electromeric addition

Answer : (a) nucleophilic addition

Question 6: Aldehydes other than formaldehyde react with Grignard’s reagent to give addition products which on hydrolysis give

(a) tertiary alcohols
(b) secondary alcohols
(c) primary alcohols
(d) carboxylic acids

Answer : (b) secondary alcohols

Question 7: Which of the following cannot reduce Fehling’s solution?

(a) Formic acid
(b) Acetic acid
(c) Formaldehyde
(d) Acetaldehyde

Answer : (b) Acetic acid

Question 8: Which of the following acids does not form anhydride?

(a) Formic add

(b) Acetic acid

(c) Propionic add

(d) n-butyric acid

Answer : (a) Formic add

Question 9: The acid which does not contain-COOH group is

(a) Ethanoic acid
(b) Lactic acid
(c) Picric add
(d) Palmitic acid

Answer : (c) Picric add

Question 10: Two compounds benzyl alcohol and benzoic acid are formed from this compound, when this compound is heated in the presence of conc.NaOH, this compound is.

(a) Benzaldehyde
(b) Benzylalcohol
(c) Acetophenone
(d) Benzophenone

Answer : (a) Benzaldehyde

Question 11: The reagent which does not react with both, acetone and benzaldehyde is 

(a) Sodium hydrogensulphite
(b) Phenyl hydrazine
(c) Fehling’s solution
(d) Grignard reagent

Answer : (c) Fehling’s solution

Question 12: Which of the following reactions will not result in the formation of carbon-carbon bond?

(a) Friedel-Crafts acylation
(b) Wurtz reaction
(c) Cannizzaro reaction
(d) Reimer-Tiemann reaction

Answer : (c) Cannizzaro reaction

Question 13: Which of the following reactions will give benzolphenone?

(i) Benzoyl chloride + Benzene + AlCl3
(ii) Benzoyl chloride + Phenylmagnesium bromide
(iii) Benzoyl chloride + Diphenyl cadmium

(a) (i)and(ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iii)
(d) (i), (ii) and (iii)

Answer : (c) (i) and (iii)

Question 14: The oxidation of toluene to benzaldehyde by chromyl, chloride is called

(a) Etard reaction
(b) Riemer-Tiemann reaction
(c) Wurtz reaction
(d) Cannizzaro’s reaction

Answer : (a) Etard reaction

Question 15: The addition of HCN to carbonyl compounds is an example of

(a) nucleophilic addition
(b) electrophilic addition
(c) free radical addition
(d) electromeric addition

Answer : (a) nucleophilic addition

Question 16: Iodoform test is not given by

(a) 2-Pentanone
(b) Ethanol
(c) Ethanal
(d) 3-Pentanone

Answer : (b) Ethanol

Question 17: Trans-esterification is a reaction between

(a) two ester molecules
(b) alcohol and carboxylic acid
(c) alcohol and ether
(d) alcohol and ester.

Answer : (d) alcohol and ester.

Question 18: Propanal and propanone, both have same molecular formula(C3H6O), what do you expect about their boiling points?

(a) Both have same boiling point
(b) Boiling point of propanal is higher than the boiling point of propanone.
(c) Boiling point of propanal is lower than the boiling point of propanone
(d) Nothing can be predicted

Answer : (c) Boiling point of propanal is lower than the boiling point of propanone

Question 19: Less reactivity of ketone is due to

(a) + I inductive effect decrease positive charge on carbonyl carbon atom
(b) steric effect of two bulky alkyl groups
(c) sp2 hybridised carbon atom of carbonyl carbon atom
(d) Both (a) and (b)

Answer : (d) Both (a) and (b)

Question 20: Acetaldehyde reacts with

(a) Electrophiles only
(b) Nucleophiles only
(c) Free radicals only
(d) Both electrophiles and nucleophiles

Answer : (b) Nucleophiles only

Question 21: Aldehydes and ketones are distinguished by which of the following test?

(a) Lucas test
(b) Tollen’s test
(c) KMnO4 solution (Baeyer’s test)
(d) None of these

Answer : (b) Tollen’s test

Question 22: What is formed when a primary alcohol undergoes catalytic dehydrogenation?

(a) Aldehyde
(b) Ketone
(c) Alkene
(d) Acid

Answer : (a) Aldehyde

Question 23: The reagent used for the separation of acetaldehyde from acetophenone is

(a)  NaHSO3
(b)  C6H5NHNH2
(c)  NH2OH
(d)  NaOH and I2

Answer : (a)  NaHSO3

Question 24: Aldehydes can be oxidised by :

(a) Tollen’s reagent

(b) Fehling solution

(c) Benedict solution

(d) All the above

Answer : (d) All the above

Question 25: 2-pentanone and 3-pentanone can be distinguished by :

(a) Cannizaro’s reaction

(b) Aldol condensation

(c) Iodoform reaction

(d) Clemmensen’s reduction

Answer : (c) Iodoform reaction

Question 26: Which of the following compounds will give butanone on oxidation with alkaline KMnO4 solution?

(a) Butan-1-ol

(b) Butan-2-ol

(c) Both of these

(d) None of these

Answer : (b) Butan-2-ol

Question 27: Which of the following will not give aldol condensation?

(a) Phenyl acetaldehyde
(b) 2-Methylpentanal
(c) Benzaldehyde
(d) 1-Phenylpropanone

Answer : (c) Benzaldehyde

Question 28: Which of the following compounds does not react with NaHSO3?

(a) HCHO
(b) C6H5COCH3
(c) CH3COCH3
(d) CH3CHO

Answer : (b) C6H5COCH3

Question 29: When acetaldehyde reacts with alcohol then produce

(a) Acetal
(b) Ketal
(c) Acetone
(d) None

Answer : (a) Acetal

Question 30: Imine derivatives of aldehyde and ketone is called as

(a) Schiff’s reagent
(b) Fehling’s reagent
(c) Schiff’s base
(d) Schiff’s acid

Answer : (c) Schiff’s base

Question 31: Primary and secondary alcohols on action of reduced copper give

(a) Aldehydes and ketones respectively
(b) Ketones and aldehydes respectively
(c) Only aldehydes
(d) Only ketones

Answer : (a) Aldehydes and ketones respectively

Question 32: Which one of the following can be oxidised to the corresponding carbonyl compound?

(a) 2-hydroxy-propane
(b) Ortho-nitrophenol
(c) Phenol
(d) 2-methyl-2 hydroxy-propane

Answer : (a) 2-hydroxy-propane

Question 33: The catalyst used in Rosenmund’s reduction is

(a) HgSO4
(b) Pd/BaSO4
(c) anhydrous AlCl3
(d) anhydrous ZnCl2

Answer : (b) Pd/BaSO4

Question 34: Vinegar is a solution of acetic acid which is :

(a) 15–20%
(b) 20 –25%
(c) 6 – 8%
(d) 2 – 4%

Answer : (c) 6 – 8%

Question 35:  A mixture of benzaldehyde and formaldehyde on heating with aqueous NaOH solution gives

(a) benzyl alcohol + sodium formate

(b) sodium benzoate + methanol

(c) benzyl alcohol + methanol

(d) sodium benzoate + sodium formate

Answer: (a) benzyl alcohol + sodium formate

Question 36:  Which of the following has the most acidic hydrogen?

(a) hexane-2,4-dione

(b) hexane-2,3-dione

(c) hexane-2,5-dione

(d) hexane-3-one

Answer: (a) hexane-2,4-dione

Question 37:  Which compound is responsible for perfumery?

(a) Ketones
(b) Ethers
(c) Alcohols
(d) Esters

Answer: (d) Esters   

Question 38: Oil of winter green is 

(a) a carboxylic acid
(b) an alcohol
(c) a ketone
(d) an ester

Answer: (d) An Esters   

Question 39: Formic acid and acetic acid are distinguished by reaction with

(a) sodium ethoxide

(b) sodium

(c) HgCl2

(d) 2,4-dinitrophenylhydrazine

Answer: (c) HgCl2

Question 40:  Heating a mixture of sodium benzoate and soda lime gives

(a) calcium benzoate

(b) benzene

(c) sodium benzoate

(d) methane

Answer: (b) benzene

–: End of MCQs Aldehyde Ketones and Carboxylic Acids for ISC Class 12  :–

-: also visit :-

Please share with your ISC friends if it is helpful

Thanks

You might also like
Leave a comment