Model Question Paper-2 Class-8 ML Aggarwal Solutions

Model Questions Paper-2 Class-8 ML Aggarwal ICSE Mathematics Solutions. APC Understanding Mathematics for ICSE Class-8 Model Question Paper-2 Solutions based on Chapter-5 to 8. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-8 Mathematics.

Model Question Paper-2 Class-8 ML Aggarwal Solutions

( based on chapter-5 to 8)

Time Allowed-1 hour

Advertisement

max mark-25


Note

  • Questions 1-2 carry 1 mark each
  • Questions 3-5 carry 2 marks each
  • Questions 6-8 carry 3 marks each
  • Questions 9-10 carry 4 marks each.

Paper-2 Class-8 ML Aggarwal

Choose the correct answer from the given four options (1—2):
Question 1.
If 295×703 is divisible by 11, then value of x is
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8

Answer

∵ 295×703 is divisible by 11
∴ 3 + 7 + 5 + 2 = 17 and 0 + x + 9 = 9 + x
Their difference = 17 – (9 + x) = 8 – x
8 – x = 0
⇒ x = 8 (d)

Question 2.
If C.P. of an article is ₹500 and S.P. is ₹600, then, his profit % is
(a) 10%
(b) 15%
(c) 20%
(d) 25%

Answer

C.P. of an article = ₹500
and S.P. = ₹600
Profit = S.P. – C.P. = ₹600 – 500 = ₹100
∴ Profit% = \frac{100 \times 100}{500} (Profit % = \frac{\text { Profit } \times 100}{\text { C.P. }}) = 20% (c)

Question 3.
Find the values of the letters in the following and give reasons for the steps involved:
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Model Question Paper 2 1

Advertisement

Answer

ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Model Question Paper 2 2
A + 2 = 9
⇒ A = 9 – 2 = 7
B + 7 = 2 or 12
∴ B = 12 – 7 = 5
∴ A = 7, B = 5

Question 4.
Ramu bought a fan for ₹1080 including 8% VAT. Find the price of fan before VAT was added.

Answer

C.P. of a fan including 8% VAT = ₹1080
∴ Price of a fan before VAT
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Model Question Paper 2 3

Question 5.
Find the amount and compound interest on ₹2000 for 2 years at 5% per annum, interest payable yearly.

Answer

Principal (P) = ₹2000
Rate (R) = 5% p.a.
Time (n) 2 years
∴ Amount (A) = P\left(1+\frac{R}{100}\right)^{n}
= ₹2000(\left(1+\frac{5}{100}\right)^{2}
= ₹2200 × \frac{21}{20} \times \frac{21}{20} = ₹2205
and C.I. = A – P = ₹2205 – ₹2000 = ₹205

Question 6.
If P = {letters of the word HYDERABAD} and Q= {letters ofthewordALLAHABAD}, find
(i) P ∪ Q
(ii) P ∩ Q
Also verify that
n(P ∪ Q) = n(P) + n(Q) – n(P ∩ Q).

Answer

P = {letters of the word HYDERABAD} = {H, Y, D, R, E, A, B}
and Q = {letters of the word ALLAHABAD} = {A, L, B, H, D}
(i) P ∪ Q = {H, Y, D, R, L, E, A, R}
(ii) P ∩ Q = {A, H, B, D}

Question 7.

A blanket was marked for ₹500. A shopkeeper allows a discount of 10%. But due to partial damage in the blanket he has to give an extra discount of 20%. Find the S.P. of the blanket.

Answer

Marked price (M.P.) of a blanket = ₹500
Discount = 10%
Second discount = 20%
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Model Question Paper 2 4

Advertisement

Question 8.
In a 3 digit number unit’s digit, ten’s digit and hundred’s digit are in the ratio 3 : 5 : 7. If the difference of original number and number obtained by reversing the digits is 396, find the number.

Answer

In a three digit number,
Ratio in units digit, ten’s digit and hundred’s digit = 3 : 5 : 7
Let unit digit = 3x, then
Tens digit = 5x and
Hundred digit = 7x
Then number = 3x + 5x × 10 + 7x × 100 = 3x + 50x + 700x = 753x
By reversing the order of the digit,  the new number will be 357x
∴ 153x – 357x = 396
⇒ 396x = 396
⇒ x = \frac{396}{396} = 1
∴ Number = 753x = 753 × 1 = 753

Question 9.

In an exam atleast 40% marks are required to pass the exam. Rohit uses unfair means to pass the exam but fails by 20 marks. If he scored 220 marks, then find the maximum marks.
Is using unfair means in exam is good? Why should we not use unfair means?

Answer

Pass percentage = 40%
Rohit scored = 220 marks blit failed by 20 marks
∴ Pass marks = 220 + 20 = 240
∴ 40% of total marks = 240
∴ Maximum marks = \frac{240 \times 100}{40} = 600
Using unfair means in an examination is a bad habit and curse on society.
It ruins the life of students. So it should be avoided.

Question 10.
Find the sum invested for 1 \frac{1}{2} years compounded half-yearly at the rate of 8% p.a. that will amount to ₹ 17576.

Answer

Amount (A) = ₹17576
Rate (R) = 8% p.a. or 4% half yearly
Period (n) = 1 \frac{1}{2} years or 3 half years
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Model Question Paper 2 5
ML Aggarwal Class 8 Solutions for ICSE Maths Model Question Paper 2 6
Hence principal = ₹15625

 

– : End of Model Question Paper-2 Class-8 ML Aggarwal Solutions  :–

 

Return to –   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -8

 


Thanks

 

Share with your friends

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment