Physical Education MCQ Type Questions for ICSE Class-10

Physical Education MCQ Type Questions for ICSE Class-10 . These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10 Physical Education.

MCQ Type Questions Physical Education for ICSE Class-10

Board ICSE
Class 10th (X)
Subject Physical Education
Chapter Physical Education
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

 Physical Education MCQ Type Questions 


Advertisement

Question 1: Which is not the psychological development objective of physical education?

(a) To develop self-confidence and self-esteem.

(b) To develop the ability to use one’s body to express one’s ideas, attitudes and emotions.

(c) To develop the ability to plan, implement and evaluate decisions.

(d) To develop alertness of mind, deep concentration through various physical activities.

Answer: (b) To develop the ability to use one’s body to express one’s ideas, attitudes and emotions.

Question 2: Which of the following is the Psychological Development objective of Physical Education?

(a)  To develop organ systems such as the muscular system, digestive system properly.

(b)  To develop understanding and appreciation of the culture which is worldwide.

(c)  To develop the ability to deal with success and failure with equanimity.

(d)  To develop alertness of mind, deep concentration through various physical activities.

Advertisement

Answer: (d)  To develop alertness of mind, deep concentration through various physical activities.

Question 3: Physical Education is the accumulation of wholesome experience through participation in large muscle activities that promote optimum growth and development. Who said this?

(a) J.B Nash

(b) Cassidy

(c) C.L Brownell

(d) None of the above

Answer: (c) C.L Brownell

Question 4: Which among the following are the objectives of physical education?

(a) Physical development and psychological development.

(b) Social development, emotional development.

(c) Neuro-muscular development, mental development.

(d) All of the above.

Answer: (d) All of the above.

Question 5:  Optimum/all-round/wholesome development of an individual is the aim of:

(a) Physical Fitness

Advertisement

(b) Wellness

(c) Physical Efficiency

(d) Physical Education

Answer: (a) Physical Fitness

Question 6: Fear comes in:

(a) Mental development

(b) Social development

(c) Emotional development

(d) Physical development

Answer: (a) Mental development

Question 7: What is the aim of Physical education

(a) Physical Development

(b) Psychological Development

(c) Motor development

(d) optimum development of an individual

Answer: (d) optimum development of an individual 

Question 8: Neuromuscular Coordination is related to.

(a) Nervous system and cooling down system

(b) Nervous system and muscular system

(c) Nervous system and mass system

(d) Nervous system and mind system

Answer: (b) Nervous system and muscular system

Question 9: …………….. is in size, shape and efficiency of all body parts including muscles and bones.

(a) Physical development

(b) Social development

(c) Emotional development

(d) Mental development

Answer: (a) Physical development

Question 10: Physical education is the sum of those experiences which come to the individual through movement Who said this

(a) Oberteuffer

(b) Charles A. Bucher

(c) Cassidy

(d) J.B. Nash

Answer: (a) Oberteuffer

Question 11: .…………….. is related to the development of social traits essential for better adjustment in life

(a) Physical development

(b) Social development

(c) Emotional development

(d) Mental development

Answer: (b) Social development

Question 12: Physical education is:

(a) A program that only provides recreational and game experiences for children.

(b) Most important for those children who are interested in playing sports.

(c) Part of the total education program that contributes, primarily through movement, to the total growth and development of children.

(d) A subject with the primary objective to improve the fitness of children.

Answer: (c) Part of the total education program that contributes, primarily through movement, to the total growth and development of children.

Question 13: Which of the following is NOT the objective of physical education?

(a)  Physical development.

(b)  Psychological development.

(c)  Neuro-muscular development.

(d)  Sedentary lifestyle.

Answer: (d)  Sedentary lifestyle.

Question 14: Following is the objective of psychological development in physical education:

(a) To guide a person to make his body strong, well-shaped and good looking.

(b) To develop positive thoughts, ideas, behaviour, attitude, conduct and responses.

(c) To develop the ability to respect the attitudes and values of others.

(d) To develop the ability to control various emotions like fear, pleasure, hope, anger.

Answer: (b) To develop positive thoughts, ideas, behaviour, attitude, conduct and responses.

Question 15:  Is the objective of physical education

(a) Lifestyle

(b) Wellness

(c) Power

(d) Social

Answer: (d) Social

–: End of Physical Education MCQ Type Questions for ICSE Class-10  :-

-: also visit :-

Please share with your ICSE friends if it is helpful

Thanks

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment