Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 D Goyal Brothers ICSE Maths Solution

Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 D Goyal Brothers ICSE Maths Solution . We provide step by step Solutions of lesson-4 Rational Numbers for ICSE Class-7 Foundation RS Aggarwal Mathematics of Goyal Brothers Prakashan . Our Solutions contain all type Questions of Exe-4 D to develop skill and confidence. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7 Mathematics.

Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 D Goyal Brothers ICSE Maths Solution

Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 D Goyal Brothers ICSE Maths Solution

Board ICSE
Publications Goyal brothers Prakashan
Subject Maths
Class 7th
Chapter-4 Rational Numbers
Writer RS Aggrawal
Book Name Foundation
Topics Solution of Exe-4 D
Academic Session 2023 – 2024

Exercise – 4 D

Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Goyal Brothers ICSE Maths Solution

1. Find the additive inverse of :

Note: Additive inverse simply means changing the sign of the number and adding it to the original number to get an answer equal to 0

(i) 9

Solution: 9

= -9

(ii) -11

Solution: -11

= 11

(iii) (-8/13)

Solution: (-8/13)

= (8/13)

(iv) (5/-6)

Solution: (5/-6)

= (5/6)

(v) 0

Solution: 0

= 0

2. Subtract :

(i) (3/5) from (1/2)

Solution: (3/5) from (1/2)

denominator is not same hance LCM of 5 and 2 is 10

(1/2) – (3/5)

= (5 – 6)/10

= (-1/10)

(ii) (-4/7) from (2/3)

Solution: (-4/7) from (2/3)

denominator is not same hance LCM of 3 and 7 is 21

(2/3) – (-4/7)

= (2/3) + (4/7)

= (14 + 12)/21

= (26/21)

(iii) (-5/6) from (-3/4)

Solution: (-5/6) from (-3/4)

denominator is not same hance LCM of 6 and 4 is 12

(-3/4) – (-5/6)

= (-9 + 10)/12

= (1/12)

(iv) (-7/9) from 0

Solution: (-7/9) from 0

0 – (-7/9)

= 0 + (7/9)

= (7/9)

(v) 4 from (-6/11)

Solution: 4 from (-6/11)

denominator is not same hance LCM of 11 and 1 is 11

(-6/11) – 4/1

= (-6 – 44)/11

= (-50/11)

(vi) (3/8) from (-5/6)

Solution: (3/8) from (-5/6)

denominator is not same hance LCM of 8 and 6 is 24

(-5/6) – (3/8)

= (-20 – 9)/24

= (-29/24)

3. Evaluate :

(i) (5/6) – (7/8)

Solution: (5/6) – (7/8)

denominator is not same hance LCM of 6 and 8 is 24

= (20 – 21)/24

= (-1/24)

(ii) (5/12) – (17/18)

Solution: (5/12) – (17/18)

denominator is not same hance LCM of 12 and 18 is 36

= (15 – 14)/36

= (1/36)

(iii) (11/15) – (13/20)

Solution: (11/15) – (13/20)

denominator is not same hance LCM of 15 and 20 is 60

= (44 – 39)/60

= (5/60)

(iv) (-5/9) – (-2/3)

Solution: (-5/9) – (-2/3)

denominator is not same hance LCM of 9 and 3 is 9

= (-5/9) + (2/3)

= (-5 + 6)/9

= (1/9)

(v) (6/11) – (-3/4)

Solution: (6/11) – (-3/4)

denominator is not same hance LCM of 11 and 4 is 44

= (6/11) + (3/4)

= (24 + 33)/44

= (57/44)

(vi) (-2/3) – (3/4)

Solution: (-2/3) – (3/4)

denominator is not same hance LCM of 3 and 4 is 12

= (-8 – 9)/12

= (-17/12)

4. The sum of two rational numbers is (-5/8). If one of them is (7/16), find the other.

Solution: One rational no. = (7/16)

Second rational no. = ?

Sum of these rational no. = (-5/8)

So, Let the other rational number be x.

According to question –

(7/16) + x = (-5/8)

x = (-5/8) – (7/16)

x = (-10 – 7)/16

x = (-17/16)

Second number is (-17/16).

5. The sum of two rational numbers is -4. If one of them is (-3/5), find the other.

Solution: One rational no. = (-3/5)

Second rational no. = ?

Sum of these rational no. = -4

So, Let the other rational number be x.

According to question –

(-3/5) + x = -4

x = (-4/1) + (3/5)

x = (-20 + 3)/5

x = (-17/5)

Second number is (-17/5).

6. The sum of two rational numbers is (-5/4). If one of them is -3, find the other.

Solution: One rational no. = -3

Second rational no. = ?

Sum of these rational no. = (-5/4)

So, Let the other rational number be x.

According to question –

-3 + x = (-5/4)

x = (-5/4) + (3/1)

x = (-5 + 12)/4

x = (7/4)

Second number is (7/4).

7. What should be added to (-5/6) to get (-2/3)?

Solution: One rational no. = (-5/6)

Sum of these rational no. = (-2/3)

So, Let the other rational number be x.

According to question –

(-5/6) + (x/1) = (-2/3)

x = (-2/3) + (5/6)

x = (-4 + 5)/6

x = (1/6)

8. What should be added to (2/5) to get -1?

Solution: One rational no. = (2/5)

Sum of these rational no. = -1

So, Let the other rational number be x.

According to question –

(2/5) + x = -1

x = (-1/1) – (2/5)

x = (-5 -2)/5

x = (-7/5)

9. What should be subtracted from (-3/4) to get (-5/6)?

Solution: Let the other rational number be x.

(-3/4) – x = (-5/6)

-x = (-5/6) + (3/4)

-x = (-10 + 9)/12

-x = (-1/12)

x = (1/12)

10. What should be subtracted from (-2/3) to get 1?

Solution: Let the other rational number be x.

(-2/3) – x = 1

-x = (1/1) + (2/3)

-x = (3 + 2)/3

-x = (5/3)

x = (-5/3)

— : end of Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 D Goyal Brothers ICSE Math Solution:–

Return to- ICSE Class -7 RS Aggarwal Goyal Brothers Math Solutions

Thanks

Please share with yours friends if you find it helpful. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.