Gold Leaf Electroscope, Methods of Charging of a Body and Atmospheric Electricity Class-8th Goyal Brothers ICSE Physics Solution Chapter-8 Unit-2

Gold Leaf Electroscope, Methods of Charging of a Body and Atmospheric Electricity Class-8th Goyal Brothers Physics Solutions Chapter-8 (Electricity), unit-2 (Gold Leaf Electroscope, Methods of Charging of a Body and Atmospheric Electricity). We Provide Step by Step Answers of Objective, True False, Incorrect and Correct, Fill in the blanks, Match the following , Short/Long Answer Type of Chapter-8 (Electricity), unit-2 (Gold Leaf Electroscope, Methods of Charging of a Body and Atmospheric Electricity) Visit official Website  CISCE  for detail information about ICSE Board Class-8.

Gold Leaf Electroscope, Methods of Charging of a Body and Atmospheric Electricity Class-8th Goyal Brothers ICSE Physics Solution Chapter-8 Unit-2

Board ICSE
Class 8th
Subject Physics
Book Name Goyal Brothers
Chapter-8 Electricity
Unit-2 Gold Leaf Electroscope, Methods of Charging of a Body and Atmospheric Electricity
Topic Solution of exercise questions
Session 2023-24

OBJECTIVE QUESTION

Gold Leaf Electroscope, Methods of Charging of a Body and Atmospheric Electricity Class-8th Goyal Brothers ICSE Physics Solution Chapter-8 Unit-2

Que: A. Fill in the blank spaces by choosing the correct words from the list given below:

List: rubbing, excess, positively, diverge, induction

1. When a negatively charged body is placed in contact with the negatively charged disc of G.L.E. its leaves __diverge__.

2. An uncharged insulator can be charged by __rubbing__ with another suitable body.

3. An uncharged conductor can be charged by __induction__.

4. A G.L.E. gets __positively__ charged when its disc is touched with a charged glass rod.

5. A negatively charged body has __excess__ of electrons.

Que: B. Statements given below are incorrect. Write the correct statements:

Question: 1. When an ebonite rod is rubbed with wool, they get oppositely charged due to conduction.

Answer: When an ebonite rod is rubbed with wool, they get oppositely charged due to conduction

Question: 2. An uncharged electroscope can tell the nature of charge on a charged body.

Answer: Only a charged electroscope can tell the nature of charge on a charged body.

Question: 3. Lightning is caused due to discharge between similarly charged clouds.

Answer: Lightning is caused due to discharge between oppositely charged clouds.

Question: 4. Lightning strikes only on high-rise buildings.

Answer: Lightning strikes only on high-rise buildings.

Question: 5. The electric charge leaks from the flat surfaces.

Answer: The electric charges leak from sharp edges and not from the flat surfaces.

Que: C. Write ‘True’ or ‘False’ for the following statements:

Statements True/False
1. An uncharged electroscope can be charged by holding a charged body near its cap. T
2. An uncharged electroscope can tell the nature of charge on a charged body. F
3. Lightning is caused due to discharge of oppositely charged clouds. F
4. Lightning generally strikes on high-rise buildings. T
5. The electronic current flows opposite to the conventional current. T

Que: D. Tick (√) the most appropriate answer:

1. The process due to which an uncharged body acquires electric charges when held near a charged body is called.

(a) conduction

(b) induction

(c) convection

(d) none of these

Answer: option (b) induction is correct.

2. When the disc of GLE is touched with positively charged glass rod the charge on the leaves of GLE is:

(a) positive

(b) negative

(c) neutral

(d) none of these

Answer: option (a) positive is correct.

3. A negatively charged ebonite rod is held close to the negatively charged gold leaf electroscope. The leaves of gold leaf electroscope will:

(a) remain unaffected

(b) diverge more

(c) collapse

(d) none of these

Answer: option (b) diverge more is correct.

4. A charged body is held near the disc of positively charged GLE. It is found that leaves of GLE diverge more. The nature of charge on the charged body is:

(a) positive

(b) negative

(c) can be any of two

(d) none of these

Answer: option (a) positive is correct.

5. In case of electronic current the charge flows from negatively charged body to the positively charged body. The body which is at higher potential is:

(a) negatively charged body

(b) positively charged body

(c) both are at same potential

(d) none of these

Answer: option (b) positively charged body is correct.

Que: E. Match the statements in Column A, with those in Column B:

Column A Column B
1. A device used for protecting a high-rise building from lightning. (a) Conduction
2. A device used for detecting static electric charge. (b) Lightning
3. A flash of light seen in the sky before the thunder of clouds. (c) Induction
4. Charging an uncharged body by touching it with a charged body. (d) Lightning conductor
5. Charging an uncharged body by holding a charged body close to it. (e) GLE

Answer: 

Column A Column B
1. A device used for protecting a high-rise building from lightning. (a)  Lightning conductor
2. A device used for detecting static electric charge. (b) GLE
3. A flash of light seen in the sky before the thunder of clouds. (c) Lightning 
4. Charging an uncharged body by touching it with a charged body. (d)  Conduction
5. Charging an uncharged body by holding a charged body close to it. (e) Induction

 

STUDY QUESTIONS

Gold Leaf Electroscope, Methods of Charging of a Body and Atmospheric Electricity Class-8th Goyal Brothers ICSE Physics Solution Chapter-8 Unit-2

Question: 1. What is an electroscope? Draw a neat diagram of gold leaf electroscope.

Answer:An electroscope is a device used to detect the presence of an electric charge on a body.

What is an electroscope

Question: 2. How can you charge gold leaf electroscope positively by conduction?

Answer: A gold leaf electroscope is to be charged positively by conduction. For this a positively charged rod is placed in contact with the disc of electroscope.

Question: 3. (a) A negatively charged rod is held close to the disc of a neutral gold leaf electroscope. What kind of charge is produced on the (i) disc  (ii) gold leaves?

Answer: The rod repels negative charge from the top electrode, creating an excess of negative charge at the leaves. The leaves having the same charge, are repelled, and spread out.

The – ve charge on the disc pass to gold leaf so that the disc get +ve charge.

(b) Name and define the phenomenon due to which disc and gold leaves acquire charge.

Answer: It is called as electrostatic induction when a charged body is brought near a body if without any contact the body acquires charge due to charged body it is called as Electrostatic induction.

Question: 4. How can you use GLE to detect a charge on the body?

Answer: The body to be tested for charged or not is brought near the disc of Gold Leaf Electroscope and touched with the disc.

Question: 5. How can you use GLE to detect the nature of charge on a body?

Answer: An electroscope can be used to find the nature and measure of the charge on a body. The suspended strips and the metal rod of electroscope are able to conduct electricity. When a charged object is brought near the metal rod, both strips repel each other. This resembles an inverted V.

Question: 6. (a) What is lightning?

Answer: Lightning is a sudden electrostatic discharge that occurs typically during a thunderstorm.

(b) How do the clouds get electrically charged?

Answer: The ultraviolet rays of sun falls on them. air molecules rub against water molecules. cold currents of air rub against hot currents of air.

(c) How does lightning strike a building?

Answer: Lightning strikes the high rising building due to the short distance between positively charged top of the building and the negatively charged layer of cloud.

Question: 7. What is a lightning conductor? How does it protect a high-rise building?

Answer: A lightning conductor is a thick copper wire as well as a strip tied towards the maximum height of a structure to a lengthy copper earth pole hammering down into the ground somewhere at the building’s side. Lightning rods are installed on the highest points of the building and act as receptors, intercepting the lightning strikes.

Question: 8. (a) What is (i) Conventional current (ii) Electronic current?

Answer: (i) Conventional current or simply current, behaves as if positive charge carries cause current flow. Conventional current flows the positive terminal to the negative.

(ii) The flow of electrons is termed electron current. Electrons flow from the negative terminal to the positive.

(b) State the direction of the above currents in a conductor, stating which end of the conductor is at high potential.

Answer: In conductor electronic current (flow of electron ) is from low potential to high potential. Conventional current in conductors is from high potential to low potential.

— : end of Gold Leaf Electroscope, Methods of Charging of a Body and Atmospheric Electricity Class-8th Goyal Brothers ICSE Physics Solution Chapter-8 Unit-2:–-

Return to- ICSE Class -8 Goyal Brothers Physics Solutions

Thanks

Please share with your friends if you find it useful 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.