ISC Home Science Semester-2 Solved Specimen Paper 2022 Class-12

ISC Home Science Semester-2 Solved Specimen / Model / Sample Paper 2022 Class-12 for practice.  Step by step solutions of ISC Class-12 specimen model sample paper. During solutions of semester-2 Home Science specimen paper we explain with figure , graph, table whenever necessary so that student can achieve their goal in next upcoming exam of council .

ISC Home Science emester-2 Solved Specimen / Model / Sample Paper 2022 Class-12

Board ISC
Class  12th (XII)
Subject Home Science
Topic Semester-2 ISC Specimen Paper Solved
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
session 2021-22
Question Type  Descriptive Type  (as prescribe by council)
Total question Total-11 (Section A, B & C)
Max mark 35
Warning :- before viewing solution view Question Paper

Solved Class-12 for practice Set of Home Science Semester-2 ISC Specimen Model Sample Paper


SECTION A – 7 MARKS

Question 1:

(i) A reason for stress during adolescence is ________.

(a) Socialisation

(b) Communication

(c) Cognitive development

(d) Search for identity

Answer: (d) Search for identity

(ii) An example of an embroidered textile is _____________.

(a) Chikankari

(b) Kanjivaram

(c) Bandhini

(d) Dabu

Answer: Update soon 

(iii) The Patola saree is a _____________ woven saree.

Answer: double ikat 

(iv) What kind of pignent is used for ‘bagh’ prints?

Answer: Update soon 

(v) Name the beneficiary of the ICDS.

Answer: Update soon 

(vi) State the origin of traditional Madhubani painting and art.

Answer: Madhubani painting (Mithila painting) was traditionally created by the women of various communities in the Mithila region of the Indian subcontinent. It originated from Madhubani district of the Mithila region of Bihar.

(vii) Name the country in which the Kani Shawl weaving originated.

Answer: A Kani shawl is a type of Kashmir shawl originating from the Kanihama area of Kashmir. It is one of the oldest handicraft of Kashmir.


SECTION B – 12 MARKS

Question 2:

Describe any two physical changes that occur amongst girls during adolescence.

Answer:  A growth spurt occurs. Some parts of the body – like the head, face and hands – might grow faster than limbs and torso. This might result in your child looking out of proportion for a while. On average, girls grow 5-20 cm. They usually stop growing at around 16-17 years. The body shape will change. For example, a girl’s hips will widen.

Question 3:

Explain any two stages of cognitive development.

Answer:  (1) Sensorimotor intelligence : In Piagetian theory, knowledge that is obtained from sensory perception and motor actions involving objects in the environment. This form of cognition characterizes children in the sensorimotor stage.

(2) Preoperational thinking : During this period, children are thinking at a symbolic level but are not yet using cognitive operations.

Question 4:

State any two characteristics of the Benarasi weave.

Answer: Their special characteristics intricate intertwining floral and foliate motifs, kalga and bel, a string of upright leaves called jhallar at the outer, edge of border is a characteristic of these saris. The saris are often part of an Indian bride’s trousseau.

Question 5:  (ISC Home Science Semester-2)

List any two ways of treating emotional problems faced by adolescents.

Answer: Update soon 

Question 6:

State two ways of preparing for retirement during late adulthood.

Answer: 

Behavioural disorders: Behavioural disorders are more common among younger adolescents than older adolescents. Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), characterized by difficulty paying attention, excessive activity and acting without regard to consequences, occurs among 3.1% of 10-14 year-olds and 2.4% of 15-19 year-olds(1).

Eating disorders: Eating disorders, such as anorexia nervosa and bulimia nervosa, commonly emerge during adolescence and young adulthood. Eating disorders involve abnormal eating behaviour and preoccupation with food, accompanied in most instances by concerns about body weight and shape.

Question 7:

(i) Briefly explain any two features of language development among adolescents.

OR

(ii) Briefly explain any two ways in which a teacher can influence an adolescent.

Answer: Update soon 


SECTION C – 16 MARKS

Question 8:

(i) The Swacch Bharat Abhiyaan created a movement in India leading to widespread cleanliness.
With reference to the above statement, state any four features of the Swacch Bharat Abhiyaan.

OR

(ii) ICDS was a step by the government to ensure the welfare. With reference to the above statement, state any four features of ICDS.

Answer: (i) The programme includes elimination of open defecation, conversion of unsanitary toilets to pour flush toilets, eradication of manual scavenging, municipal solid waste management and bringing about a behavioural change in people regarding healthy sanitation practices.

(ii) Integrated Child Development Services (ICDS) is a government program in India which provides nutritional meals, preschool education, primary healthcare, immunization, health check-up and referral services to children under 6 years of age and their mothers.

Question 9:  (ISC Home Science Semester-2)

Major emotional and psychological changes occur during middle adulthood. With reference to the above statement, discuss any four psychological changes during middle adulthood.

Answer: Update soon 

Question 10:

Lifestyle impacts mortality and morbidity. With reference to the above statement, discuss any four ways of increasing life expectancy during old age.

Answer: Update soon 

Question 11:

Radha belongs to Ahmedabad and wears beautiful Bandhini sarees. The process of making Bandhini sarees has always intrigued Radha. With reference to the above, answer the following:

(i) Briefly explain the process of making a Bandhini saree.

(ii) State any two types of Bandhini fabrics giving suitable examples.

Answer: Update soon 


Return to:-  Specimen Paper Semester-2 ISC 2022 Class-12 Descriptive Type

thanks

Please share with your ICSE friends

You might also like
Leave a comment