ML Aggarwal Algebra Exe-9.3 Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Algebra Exe-9.3 Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Exe-9.3 Questions for Algebra as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Algebra Exe-9.3 Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-9 Algebra
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of Exe-9.3 Questions
Edition 2023-2024

Algebra Exe-9.3

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-190

Question 1. Write all the terms of each of the following algebraic expressions:

(i) 3 – 7x

(ii) 2 – 5a + (3/2)b

(iii) 3x5 + 4y3 – 7xy2 + 3

(iv) 2x2 – (3/x) + 5/x2 + 9

Answer:

(i) 3 – 7x the term is 3, – 7x

(ii) 2 – 5a + (3/2)b the term is 2, – 5a, + (3/2)b

(iii) 3x5 + 4y3 – 7xy2 + 3 the term is 3x5 ,+ 4y3 ,- 7xy2 ,+ 3

(iv) 2x2 – (3/x) + 5/x2 + 9 the term is 2x2 ,- (3/x), + 5/x2 ,+ 9

Question 2. Write down the algebraic expression whose terms are :

(i) 5, -2x

(ii) -3, 5x2 , -7x5

(iii) a2 , -2b2 , 3c2 , 7

(iv) 2x, -3/x, 7y/x2 , 5z, -1.

Answer:

(i) 5, -2x is 2 term

(ii) -3, 5x2 , -7x5   – 2 term

(iii) a2 , -2b2 , 3c2 , 7  – 4 term

(iv) 2x, -3/x, 7y/x2 , 5z, -1. – 5 term

Question 3. State the number of terms in each of the following algebraic expressions:

(i) x ÷ 2 + y – 3

(ii) (2x  y -3)/5

(iii) 5 × ab – 7

(iv) 7 × a + b ÷ 3 – c + 5.

Answer:

(i) 3 terms

(ii) 3 terms

(iii) 2 terms

(iv) 4 terms

Question 4. Identify monomials, binomials and trinomials from the following algebraic expressions:

(i) x2 – 2y2

(ii) xy + yz + zx

(iii) 5 + 5x

(iv) 5x

(v) 5/x + 3

(vi) -7

(vii) a2 – b2 – c2 + 5abc

(viii) -5a2b2c2

(ix) 1 + x + x2 + x3 + x2

(x) x ÷ 5 + y ÷ 3

(xi) 5p × ab

(xii) 3 ÷ a – 2 × b + c.

Answer:

(i) binomial

(ii) trinomial

(iii) binomial

(iv) monomial

(v) binomial

(vi) monomial

(vii) multinomial

(viii) monomial

(ix) multinomial

(x) binomial

(xi) monomial

(xii) trinomial

Question 5. Write down the numerical as well as literal coefficient of each of the following monomials:

(i) -7x

(ii) -2x3y3

(iii) 6abcd2

Answer:

(i) -7, x

(ii) -2, x3y3

(iii) 6, abcd2

Question 6. Write the numerical coefficient of each term of the expression:

x4 – 5xy2 + 7x2 – (2/3)x – 1/2

Answer:

-5, 7, – (2/3), – 1/2

Question 7. In -7xy2z3, write down the coefficient of :

(i) x

(ii) 7x

(iii) -xy2

(iv) xy

(v) z3

(vi) -7z

(vii) xyz

(viii) 7yz2

Answer:

(i) -7y2z3

(ii) -y2z3

(iii) 7z3

(iv)  -7yz3

(v) -7xy2

(vi)  xy2z2

(vii)  -7yz2

(viii)  -xyz


Algebra Exe-9.3

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-191

Question 8. State true or false:

(i) If 5 is constant and y is variable, then 5y and 5 + y are variable

(ii) 7x has two terms, 7 and x

(iii) 5 + xy is a trinomial

(iv) 7a x bc is a binomial

(v) 7x3 + 2x2 + 3x – 5 is a polynomial

(vi) 7x3 + 2x2 + 3x – 5 is a multinational

(vii) 2x2 – 3/x is a polynomial

(viii) coefficient of x in -3xy is -3

(ix) 3xy, -2yx are like terms.

Answer:

(i) True

(ii) False

(iii) False

(iv) False

(v) True

(vi) True

(vii) False

(viii) False

(ix) True

Question 9. In the following, which pairs contain like terms?

(i) 5x, -2x

(ii) 5x, 5y

(iii) -2xyz, -3x2y2z2

(iv) 10 xyz, -10xyz

(v) 2x2y, 2xy2

(vi) 2xy, -3yx

(vii) x, x2

(viii) 6, 6x

(ix) 2xy, 3xyz

Answer:

(i) 5x, -2x , (iv) 10 xyz, -10xyz, (vi) 2xy, -3yx contain like terms

Question 10. Identify which of the following algebraic expression are polynomias. If so, write their degrees.

(i) (2/3)x2 – (5/7)x – 1/4

(ii) 3x2 + (2/x) – 3

(iii) x2 = (2/3)x7 – 5x8

Answer:

(i) polynomial, 2

(ii) not a polynomial

(iii) polynomial, 8

Question 11.  Which out of following are expressions with numbers only?

(i) 2y + 3
(ii) (7 × 20) – 82
(iii) 5 × (21 – 7) + 9 x 2
(iv) 5 -11 n
(v) (5 × 4) – 45 + p
(vi) 3 × (11 + 7) – 24 + 3

Answer:

(iii) 5 × (21 – 7) + 9 × 2,
(vi) 3 × (11 + 7) – 24 ÷ 3 are expressions with numbers only.

Question 12. Write expression for the following:

(i) 11 added to 2 m
(ii) 11 subtracted from 2 m
(iii) 3 added to 5 times y
(iv) 3 subtracted from 5 times y
(v) y is multiplied by -8 and then 5 is added to the result
(vi) y is multiplied by 5 and then the result is subtracted from 16.

Answer:

(i) 2m + 11
(ii) 2m – 11
(iii) 5y + 3
(iv) 5y – 3
(v) -8y + 5
(vi) 16 – 5y

Question 13. Write the following in mathematical form using signs and symbols:

(i) 6 more than thrice a number x.
(ii) 7 taken away from y.
(iii) 3 less than quotient of x by y.

Answer:

(i) 3x + 6
(ii) (x/y) – 3
(iii) y – 7

Question 14. Form six expressions using t and 4. Use not more than one number operation and every expression must have t in it.

Answer:

t + 4, t – 4, 4 – t, 4t, t/4, 4/t

Question 15. A student scored x marks in English but the teacher deducted 5 marks for bad handwriting. What was the student’s final score in English?

Answer:

Marks in English = x
Deducted = 5
Final score = x – 5

Question 16. Raju’s father’s age is 2 years more than 3 times Raju’s age. If Raju’s present age is y years, then what is his father’s age?

Answer:

(3y + 2) years

Question 17. Mohini is x years old. Express the following in algebraic form:

(i) three times Mohini’s age next year.
(ii) four times Mohini’s age 3 years ago.
(iii) the present age of Mohini’s uncle, if his uncle is 5 times as old as Mohini will be two years from now.

Answer:

(i) Let Mohini’s age be x.

Mohini’s age next year = x + 1

Three times mohini’s age next year = 3(x + 1) years

(ii) Let Mohini’s age be x.

Mohini’s age 3 years ago = x – 3

Four times Mohini’s age 3 years ago = 4(x−3) years

(iii) Let Mohini’s age be x.

5(x + 2) years

Question 18. A bus travels at v km per hour. It is going from Delhi to Jaipur. After the bus has travelled 5 hours, Jaipur is still 20 km away. What is the distance from Delhi to Jaipur?

Answer:

Speed of the bus = v km/hr
Distance travelled in 5 hours = 5v km
∴ Total distance = (5v + 20) km

—  : End of ML Aggarwal Algebra Exe-9.3 Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.