ML Aggarwal Basic Geometrical Concept MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Basic Geometrical Concept MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  MCQs Questions for Basic Geometrical Concept as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Basic Geometrical Concept MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-10 Basic Geometrical Concept
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of MCQs Questions
Edition 2023-2024

Basic Geometrical Concept MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-222

Choose the correct answer from the given four options (4 to 20):

Question 4. Which of the following has no end points?

(a) a line
(b) a ray
(c) a line segment
(d) none of these

Answer:

a line
Because it cannot be drawn on a paper, (a)

Question 5. Which of the following has definite length?

(a) a line
(b) a ray
(c) a line segment
(d) none of these

Answer:

a line segment
Because a line segment can be drawn on a paper and it has two end points. (c)

Question 6.  The number of points required to name a line if

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (b) 2

Question 7. The number of lines that can be drawn through a given point is

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) infinitely many

Answer: Infinitely many. (d)

Question 8. The number of lines that can be drawn passing through two distinct points is

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) inifinitely many

Answer: 1 (a)

Question 9. The maximum number of points of intersection of three lines drawn in a plane is

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 6

Answer: 3 (c)

Question 10. The minimum number of points of intersection of three lines drawn in a plane is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer: 0 (a)

Question 11. In the given figure, the number of line segment is

(a) 5
(b) 10
(c) 12
(d) 15

Answer: 5 (c)

Question 12. The number of diagonals of a triangle is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer: (a) 0

Question 13. In a polygon with 5 sides, the number of diagonals is

(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 10

Answer: 5 (c)

Question 14. In context of the given figure, which of the following statement is correct ?

(a) B is not a point on segment \overline{\mathrm{AC}}
(b) B is the initial point of the ray \overrightarrow{\mathrm{AD}}
(c) D is a point on the ray \overrightarrow{\mathrm{CA}}
(d) C is a point on the ray \overrightarrow{\mathrm{BD}}

Question 14. In context of the given figure, which of the following statement is correct ?

Answer:

C is a point on the ray BD (d)


Basic Geometrical Concept MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-223

Question 15. The figure formed by two rays with same initial point is known as

(a) a line
(b) a line segment
(c) a ray
(d) an angle

Answer:

an angle (d)

Question 16. In the given figure, the number of angles is

(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Question 16. In the given figure, the number of angles is

Answer: 6 (d)

Question 17. Which of the following statements is false?

(a) A triangle has three sides
(b) A triangle has three vertices
(c) A triangle has three angles
(d) A triangle has two diagonals

Answer:

A triangle has two diagonals (d)

Question 18. By joining any two points of a circle, we obtain its

(a) radius
(b) chord
(c) diameter
(d) circumference

Answer: chord (b)

Question 19. If the radius of a circle is 4 cm, then the length of its diameter is

(a) 2 cm
(b) 4 cm
(c) 8 cm
(d) 16 cm

Answer: 8 cm (c)


Higher Order Thinking Skills ( HOTS ) Chapter-10 ICSE Class-6 Maths

Question 1.Can a sector and segment of a circle coincide? If so, name it.

Answer:

Yes, a semicircle.

Question 2. In the given figure, find:

(i) the number of triangles pointing up.
(ii) the total number of triangles.

Question 2. In the given figure, find:

Answer

(i) The number of triangles pointing up are = 1 + 3 + 6 = 10
(ii) Total number of triangles = 13

Question 3. In the given figure, find the total number of squares.

Question 3. In the given figure, find the total number of squares.

Answer:

Total number of squares in the given figure are
= 1 + 4 + 9 + 16 = 30

—  : End of ML Aggarwal Basic Geometrical Concept MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

3 thoughts on “ML Aggarwal Basic Geometrical Concept MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions”

  1. Thank you so much sir for helping me to study about the chapter🙏🙏🙏🙏🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♀️🙇‍♀️

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.