ML Aggarwal Decimals MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Decimals MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  MCQs Questions for Decimals as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Decimals MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-7 Decimals
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of MCQs
Edition 2023-2024

Decimals MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-150

Mental Maths

Question 1. Fill in the blanks:

(i) The decimal point in a decimal number is placed between ones digit and ……….. digit.
(ii) The place value of the digit 3 in the decimal number 15.437 is ………
(iii) The decimal number 27.025 has ………. decimal places.
(iv) The decimal number 5.06 is read as five point
(v) If an object is divided into 1000 equal parts, then its 27 parts are represented by ………
(vi) Two decimal numbers having different number of …………. are called unlike decimal numbers.
(vii) 4 tens, 3 ones, 2 tenths, 0 hundredths and 5 thousandths in decimal form is written as ……
(viii)The smallest decimal number upto three decimal places is ……….

(ix) The largest four digit decimal number less than 1 using the digits 1, 5, 3 and 8 once is ……

Answer:

(i) The decimal point in a decimal number is placed between ones digit and tenths digit.
(ii) The place value of the digit 3 in the decimal number 15.437 is 3/100.
(iii) The decimal number 27.025 has 3 decimal places.
(iv) The decimal number 5.06 is read as five point zero six.
(v) If an object is divided into 1000 equal parts, then its 27 parts are represented by 0.027.
(vi) Two decimal numbers having different number of decimal places are called unlike decimal numbers.
(vii) 4 tens, 3 ones, 2 tenths, 0 hundredths and 5 thousandths in decimal form is written as 43.205.
(viii)The smallest decimal number up to three decimal places is 0.001.

(ix) The largest four digit decimal number less than 1 using the digits 1, 5, 3 and 8 once is 0.8531


Decimals MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-151

Question 2. State whether the following statements are true (T) or false (F):

(i) Every decimal number can be represented by a point on a number line.
(ii) Fractions with denominator 10, 100, 1000, are called decimal fractions.
(iii) A decimal number having 3 decimal places can be written as a fraction with denominator 1000.
(iv) The value of a decimal number remains the same if any number of extra zeros are written at the end of a decimal number.
(v) If a decimal number is multiplied by 10, then the decimal point moves by one place to the left.

Answer:

(i) Every decimal number can be represented by a point on a number line. True
(ii) Fractions with denominator 10, 100, 1000, are called decimal fractions. True
(iii) A decimal number having 3 decimal places can be written as a fraction with denominator 1000. True
(iv) The value of a decimal number remains the same if any number of extra zeros are written at the end of a decimal number. True
(v) If a decimal number is multiplied by 10, then the decimal point moves by one place to the left. False


Decimals MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-151

Question 3. Five and seven hundredths is equal to

(a) 5.7
(b) 5.07
(c) 5.70
(d) 0.57

Answer:

507/100 = 5.07 (b)

Question 4. Sixty three thousandths is equal to

(a) 0.63
(b) 0.603
(c) 0.063
(d) 0.630

Answer:

0.063 (c)

Question 5. 3(7/100) is equal to :

(a) 3.07
(b) 3.7
(c) 3.70
(d) 3.007

Answer:

(a) 3.07

Question 6. 5(3/1000) is equal to

(a) 5.03
(b) 5.3
(c) 5.003
(d) 5.0003

Answer:

5.003 (c)

Question 7. The place value of the digit 7 in the decimal number 5.0378 is

(a) 7

(b) 7/10

(c) 7/100

(d) 7/1000

Answer:

(d) 7/1000

Question 8. The place value of the digit 0 in the decimal number 13.405 is

(a) 0

(b) 1/10

(c) 1/100

(d) none of these

Answer:

(c) 1/100

Question 9. The value of 5 + (7/10) + 3/1000  is

(a) 5.73
(b) 5.703
(c) 5.073
(d) 0.753

Answer:

5.703 (b)


Decimals MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-152

Question 10. The value of 3/25 is

(a) 1.2
(b) 0.012
(c) 0.12
(d) none of these

Answer:

Question 10. The value of 3/25 is

Question 11. The value of 5(1/25)  is

(a) 5.4
(b) 5.25
(c) 5.04
(d) 5.004

Answer:

5(1/25) = 126.4/25.4

= 504/100 = 5.04 (c)

Question 12. The decimal number not equivalent to 5.7 is

(a) 5.70
(b) 5.07
(c) 5.700
(d) 5.7000

Answer:

5.07 (b)

Question 13. When 0.04 is written as a fraction in its simplest from, then the sum of numerator and denominator is 

(a) 7

(b) 21

(c) 26

(d) 104

Answer:

(c) 26

Question 14. 13.572 correct to the tenth place is 

(a) 10

(b) 13.57

(c) 14.5

(d) 13.6

Answer:

(d) 13.6

Question 15. 1 g is equal to

(a) 0.1 kg
(b) 0.01 kg
(c) 0.001 kg
(d) 0.0001 kg

Answer:

0.001 kg (c)

Question 16. 2 km 7 m is equal to

(a) 2.7 km
(b) 2.07 km
(c) 2.007 km
(d) 2.0007 km

Answer:

2km7m = 2007/1000 km = 2.007 km  (c)

Question 17. Among 2.34, 2 .43, 2.344 and 2.4, the greatest number is

(a) 2.34
(b) 2.43
(c) 2.344
(d) 2.4

Answer:

2.34, 2.43, 2.344 and 2.4
Multiply the above number with 100
234, 243, 234.4 and 240
∴ The greater number is 2.43 (b)

Question 18. 5.2 – 3.6 is equal to

(a) 0.16
(b) 2.6
(c) 0.26
(d) 1.6

Answer:

5.2 – 3.6 = 52/10 – 36/10

= 16/10 = 1.6 (d)

Question 19. A decimal number lying between 2.2 and 2.22 is

(a) 2.12
(b) 2.23
(c) 2.219
(d) 2.3

Answer:

2.219 (c)

Question 20. 0.023 lies between

(a) 0.2 and 0.3
(b) 0.02 and 0.03
(c) 0.029 and 0.03
(d) 0.026 and 0.024

Answer:

0.02 and 0.03 (b)

Question 21. 0.7499 lies between

(a) 0.7 and 0.74
(b) 0.759 and 0.799
(c) 0.749 and 0.75
(d) 0.74992 and 0.75

Answer:

0.749 and 0.75 (c)

Question 22. Which of the following decimal numbers is the greatest?

(a) 0.182
(b) 0.038
(c) 0.219
(d) 0.291

Answer:

0.291 (d)

Question 23. Which of the following decimal numbers is the smallest?

(a) 0.108
(b) 1.08
(c) 0.801
(d) 0.81

Answer:

0.108 (a)

Question 24. 0.003 × 0.2 is equal to

(a) 0.6
(b) 0.06
(c) 0.006
(d) 0.0006

Answer:

0.0006 (d)

Question 25. 0.45 + 0.9 is equal to

(a) 50
(b) 5
(c) 0.5
(d) 0.05

Answer:

0.5 (c)

Question 25. 0.45 + 0.9 is equal to

—  : End of ML Aggarwal Decimals MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.