ML Aggarwal Integers Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Integers Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Check Your Progress Questions for Integers as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Integers Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-3 Integers
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of Check Your Progress Questions
Edition 2023-2024

Integers Check Your Progress

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-59

Question 1. Use the appropriate symbol < or > to fill in the following blanks:

(i) (-3 + ……… (-6) (-3) – (-6)
(ii) (-21) – (-10) ……. (-31)+ (-11)
(iii) 45 – (-11) ……….. (57) + (-4)
(iv) (-25) – (-42) …………. (-42) – (-25)

Answer:

(i) (-3 + (-6) < (-3) – (-6)
(ii) (-21) – (-10) > (-31)+ (-11)
(iii) 45 – (-11) > (57) + (-4)
(iv) (-25) – (-42) > (-42) – (-25)

Question 2. Find the value of:

(i) 12 + ( -3) + 5 – (-2)
(ii) 39 – 35 + 7-(-4) + 21
(iii) -15- (-2) – 71 – 8 + 6

Answer:

(i) 12 + ( -3) + 5 – (-2)

= 13 – 3 + 5 + 2

= 9 + 7 = 16

(ii) 39 – 35 + 7-(-4) + 21

= 39 – 35 + 7 + 4 + 21

= 4 + 11 + 21

= 15 + 21 = 36

(iii) -15- (-2) – 71 – 8 + 6

= -15 + 2 – 71 – 8 + 6

= – 13 – 79 + 6

= 92 + 6 = -86

Question 3. Evaluate:

(i) |-13| – |-15|
(ii) |35 – 41| – |7-(-2)|

Answer:

(i) |-13| – |-15|

= + 13 – 15

= -2

(ii) |35 – 41| – |7-(-2)|

= 6 – 9

= -3

Question 4. Arrange the following integers in ascending order:

-39, 35, -102, 0, -51, -5, -6, 7

Answer:

-102, -51, -39, -6, -5, 0, 7, 35

Question 5. Find the successor and the predecessor of -199.

Answer:

Successor = -199 – 1

= -198

Predecessor = -199 – 1

= – 200

Question 6. Subtract the sum of -235 and 137 from -152.

Answer:

Sum of -235 and 137

= – 235 + 137

= 137 – 235

= -98

Subtract :

= 152 – (-98)

= -152 + 98 = -54

Question 7. What must be added to -176 to get -95?

Answer:

Number to be added = x

so -176 + x = -95

x = -95 + 176

= 81

Question 8. What is the difference in height between a point 270 m above sea level and 80 m below sea level?

Answer:

Above sea level = + 270 m

Below  sea level = – 80 m

Difference = + 270 – (-80)

= 270 + 80

= 350 m

—  : End of ML Aggarwal Integers Check Your Progress Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.