ML Aggarwal Integers MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Integers MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  MCQs Questions for Integers as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Integers MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-3 Integers
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of MCQs
Edition 2023-2024

Integers MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-57

Mental Maths

Question 1. Fill in the blanks:

(i) The absolute value of 0 is ………
(ii) The sum of two negative integers is always a ……….. integer.
(iii) The smallest positive integer is ……………
(iv) The largest negative integer is ………….
(v) The predecessor of -99 is …………

Answer:

(i) The absolute value of 0 is 0.
(ii) The sum of two negative integers is always a negative integer.
(iii) The smallest positive integer is 1.
(iv) The largest negative integer is -1.
(v) The predecessor of -99 is -100.

Question 2. State whether the following statements are true (T) or false (F):

(i) The sum of a positive integer and a negative integer is always a negative integer.

(ii) The sum of an integer and its negative is always zero.
(iii) The sum of three integers can never be zero.
(iv) |-7| < |-3|.
(v) -20 is to the left of -21 on the number line.
(vi) The successor of -29 is -30.
(vii) The difference of two integers is always an integer.
(viii) Additive inverse of a negative integer is always a positive integer.

Answer:

(i)  False

(ii) True 

(iii) False

(iv) False

(v) False

(vi) False

(vii) True 

(viii) True 

Question 3. State whether the following statements are true or false. If a statement is false, write the corresponding correct statement.

(i) -8 is to the right of-10 on the number line.
(ii) -100 is to the right of -50 on the number line.
(iii) Smallest negative integer is -1.
(iv) -26 is greater than -25.
(v) -187 is the predecessor of-188.

Answer:

(i) -8 is to the right of-10 on the number line. True 

(ii) -100 is to the right of -50 on the number line. False

Correct :  -100 is to the left of -50 

(iii) Smallest negative integer is -1. False

Correct : Greatest negative integer is -1.

(iv) -26 is greater than -25. False

Correct : -26 is smaller than -25

(v) -187 is the predecessor of-188. False

Correct : -187 is the successor of – 188


Integers MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-57

Choose the correct answer from from the given four option (4 to 17) :

Question 4. The integer which is 5 more than -2 is

(a) -7
(b) -3
(c) 3
(d) 7

Answer:

Option (c) 3

Question 5. The number of integers between -1 and 1 is

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer:

Option (b) 1

Question 6. The number of integers between -3 and 2 are

(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Option (c) 4

Question 7. The greatest integer lying -10 and -15 is

(a) -10
(b) -11
(c) -14
(d) -15

Answer:

Option (b) -11

Question 8. The smallest integer lying between -10 and -15 is

(a)-10
(b) -11
(c) -14
(d) -15

Answer:

Option (c) -14

Question 9. Which of the following statement is true?

(a) |10 – 4| = |10| + |—4|
(b) Additive inverse of -5 is 5
(c) -1 lies on the right of 0 on the number line
(d) -7 is greater than -3

Answer:

Option (b) Additive inverse of -5 is 5


Integers MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-58

Question 10. Which of the following statement is false?

(a) -20 – (-5) = -15
(b) |-18| > |-13|
(c) 23 + (-31) = 8
(d) Every negative integer is less than 5

Answer:

Option (c) 23 + (-31) = 8

Question 11. Which of the following statements is false?

(a) (-3) + (-11) is an integer
(b) (-19)+ 13 = 13 +(-19)
(c) (-15) + 0 = -15 = 0 + (-15)
(d) Negative of-7 does not exist

Answer:

Option (d) Negative of-7 does not exist

Question 12. If the sum of two integers is -17 and one of them is -9, then the other is

(a) 8
(b) -8
(c) 26
(d) -26

Answer:

Option (b) -8

Question 13. On subtracting -7 from -4, we get

(a) 3.
(b) -3
(c) -11
(d) none of these

Answer:

Option (a) 3.

Question 14. (-12) + 17 – (-10) is equal to

(a) -5
(b) 5
(c) 15
(d) -15

Answer:

Option (c) 15

Question 15. Which of the following statements is true?

(a) -13 > – 8 – (-6)
(b) -5 – 4 > -12 + 2
(c) (-8) – 3 = (-3) – (-8)
(d) (-15) – (-22) < (-22) – (-15)

Answer:

Option (b) -5 – 4 > -12 + 2

Question 16. The statement “when an integer is added to itself, the sum is less than the integer” is

(a) always true
(b) never true
(c) true only when the integer is negative
(d) true when the integer is zero or positive

Answer:

Option (c) true only when the integer is negative

—  : End of ML Aggarwal Integers MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.