ML Aggarwal Understanding Elementary Shapes Exe-11.2 Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Understanding Elementary Shapes Exe-11.2 Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  Exe-11.2 Questions for Understanding Elementary Shapes as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Understanding Elementary Shapes Exe-11.2 Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-11 Understanding Elementary Shapes
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of Exe-11.2 Questions
Edition 2023-2024

Understanding Elementary Shapes Exe-11.2

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-235

Question 1. What fraction of a clockwise revolution does the hour hand of a clock turn through when it goes from:

(i) 4 to 10
(ii) 2 to 5
(iii) 7 to 10
(iv) 8 to 5
(v) 11 to 5
(vi) 6 to 3

Also find the number of right angles turned in each case.

Answer:

(i) 1/2, 2

(ii) 1/4, 1

(iii) 1/4, 1

(iv) 3/4, 3

(v) 1/2, 2

(vi) 3/4, 3

Question 2. Where will the hand of a clock stop if it

(i) starts at 10 and makes 1/2 of a revolution, clockwise?
(ii) starts at 4 and makes 1/4 of a revolution, clockwise?
(iii) starts at 4 and makes 3/4 of a revolution, clockwise?

Answer:

(i) at 4
(ii) at 7
(iii) at 1

Question 3. Where will the hand of a clock stop if it starts from

(i) 6 and turns through 1 right angle?
(ii) 8 and turns through 2 right angles?
(iii) 10 and turns through 3 right angles?
(iv) 7 and turns through 2 straight angles?

Answer:

(i) 9
(ii) 2
(iii) 1
(iv) 7

Question 4. What fraction of a revolution have you turned through if you stand facing

(i) north and turn clockwise to face west?
(ii) south and turn anti-clockwise to face east?
(iii) east and turn clockwise (or anti-clockwise) to face west?
Also find the number of right angles turned in each case.

Answer:

(i) 3/4, 3

(ii) 1/4, 1

(iii) 1/2, 2

Question 5. Match the following:

(i) Straight angle (a) More than half a revolution
(ii) Right angle (b) Less than one – fourth of a revolution
(iii) Complete angle (c) Half of a revolution
(iv) Acute angle (d) One-fourth of a revolution
(v) Obtuse angle (e) Between 1/4 and 1/2 of a revolution
(vi) Reflex angle (f) One- Complete revolution

Answer:

(i) Straight angle (c) Half of a revolution
(ii) Right angle (d) One-fourth of a revolution
(iii) Complete angle (f) One- Complete revolution
(iv) Acute angle (b) Less than one – fourth of a revolution
(v) Obtuse angle (e) Between 1/4 and 1/2 of a revolution
(vi) Reflex angle (a) More than half a revolution

Question 6. Classify the angles whose magnitudes are given below:

(i) 56°
(ii) 125°
(iii) 90°
(iv) 180°
(v) 215°
(vi) 328°
(vii) 89°
(viii) 178°

Answer:

(i) Acute angle
(ii) Obtuse angle
(iii) Right angle
(iv) Straight angle
(v) Reflex angle
(vi) Reflex angle
(vii) Acute angle
(viii) Obtuse angle


Understanding Elementary Shapes Exe-11.2

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-236

Question 7. State which of the following angles with a small letter in the following diagrams are acute, which obtuse and which are reflex:

Question 7. State which of the following angles with a small letter in the following diagrams are acute, which obtuse and which are reflex:

Answer:

(i) ∠a and ∠c are acute, ∠h is obtuse
(ii) ∠x and ∠z are obtuse, ∠y is acute.
(iii) ∠p is obtuse, ∠q and ∠s are acute, ∠r is reflex.

Question 8. Use your protector to measure each of the angles marked in the following figures:

Question 8. Use your protector to measure each of the angles marked in the following figures:

Answer:

(i) 62°
(ii) 116°
(iii) 121°

Question 9. Use your protector to measure the reflex angles marked in the following figures:

Question 9. Use your protector to measure the reflex angles marked in the following figures:

Answer:

(i) 315°
(ii) 235°

Question 10. Find the measure of the angle between the hands of the clock in each figure:

Question 10. Find the measure of the angle between the hands of the clock in each figure:

Answer:

(i) 60°
(ii) 30°
(iii) 150°

Question 11. Write the measure of the smaller angle formed by the hour and the minutes hands of a clock at 7 O’clock. Also write the measure of the other angle and also state what types of angles these are.

Answer:

Smaller angle is 150° (obtuse).
The other angle is 210° (reflex).

Question 12. There are two set-squares in your geometry box. What are measures of the angles formed at their corners? Do they have any angle measure that is common?

Answer:

One is a 30° – 60° – 90° set square; the other is 45° – 45° – 90° set square. The angle of measure 90° (i.e., a right angle) is common between them.

—  : End of ML Aggarwal Understanding Elementary Shapes Exe-11.2 Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.