ML Aggarwal Understanding Elementary Shapes MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

ML Aggarwal Understanding Elementary Shapes MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions. We Provide Step by Step Answer of  MCQs Questions for Understanding Elementary Shapes as council prescribe guideline for upcoming board exam. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-6.

ML Aggarwal Understanding Elementary Shapes MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions

Board ICSE
Publications Avichal Publishig Company (APC)
Subject Maths
Class 6th
Chapter-11 Understanding Elementary Shapes
Writer ML Aggarwal
Book Name Understanding
Topics Solution of MCQs
Edition 2023-2024

Understanding Elementary Shapes MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-249

Question 1. Fill in the blanks:

(i) An angle whose measure is less than that of a right angle is …………

(ii) An angle greater than 180° and less than a complete angle is called ……..
(iii) An angle whose measure is the sum of the measures of two right angles is …………
(v) When the sum of measures of two angles is that of a right angle, then each on of them is …………
(v) When the sum of measures of two angles is that of a straight angle and if one of them is acute then the other is …………
(vi) A triangle having one of its angles as right angle and with lengths of two sides equal is called ………… triangle.
(vii) A cuboid has ………… faces, ………… edges and ………… vertices.
(viii) A rectangular pyramid has ………… faces, ………… edges and ………… vertices.

Answer:

(i) An angle whose measure is less than that of a right angle is acute.

(ii) An angle greater than 180° and less than a complete angle is called reflex angle .
(iii) An angle whose measure is the sum of the measures of two right angles is straight.
(iv) When the sum of measures of two angles is that of a right angle, then each on of them is acute.
(v) When the sum of measures of two angles is that of a straight angle and if one of them is acute then the other is obtuse.
(vi) A triangle having one of its angles as right angle and with lengths of two sides equal is called an isosceles right angled triangle.
(vii) A cuboid has 6 faces, 12 edges and 8 vertices.
(viii) A rectangular pyramid has 5 faces, 8 edges and 5 vertices.


Understanding Elementary Shapes MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-250

Question 2. State whether the following statements are true (T) or false (F):

(i) Each angle of an equilateral triangle is a right angle.
(ii) The adjacent sides of a rectangle are equal in length.
(iii) The diagonals of a rectangle are equal in length.
(iv) The diagonals of a rectangle are perpendicular to one another.
(v) The diagonals of a rhombus are equal in length.
(vi) Any three line segments make up a triangle.
(vii) All the faces of a triangular prism are triangles.
(viii)All the faces of a triangular pyramid are triangles.

Answer:

(i) False
(ii) False
(iii) True
(iv) False
(v) False
(vi) False
(vii) False
(viii) True

Question 3. State whether the following statement is true or false. Justify your answer.

‘An angle whose measure is greater than that of a right angle is obtuse’.

Answer:

False, because the angle can be obtuse, straight, reflex or complete.


Understanding Elementary Shapes MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-250

Choose the correct answer from the given four options (4 to 15):

Question 4. Comparison of lengths is possible in case of

(a) two lines
(b) two line segments
(c) two rays
(d) a ray and a line segment

Answer:

two line segments (b)

Question 5. A reflex angle measures

(a) more than 90° but less than 180°
(b) more than 180° but less than 270°
(c) more than 180° but less than 360°
(d) none of these

Answer:

more than 180° but less than 360° (c)

Question 6. A scalene triangle cannot be

(a) an acute angled triangle
(b) an obtuse angled triangle
(c) a right angled triangle
(d) an equilateral triangle

Answer:

an equilateral triangle (d)

Question 7. An obtuse angled triangle can be

(a) right angled
(b) isosceles
(c) equilateral
(d) none of these

Answer:

isosceles (b)

Question 8. If you are facing north and turn through 3/4 of a turn in anti-clockwise direction, which direction will you face?

(a) east
(b) south
(c) west
(d) north

Answer:

east

Question 9. Open any two adjacent fingers of your hand. What kind of angle you get?

(a) acute
(b) right
(c) obtuse
(d) straight

Answer:

acute

Question 10. If the sum of two angles is an obtuse angle, then which of the following is not possible? 

(a) two right angles
(b) one obtuse angle and one acute angle
(c) two acute angles
(d) two right angles

Answer:

two right angles (d)

Question 11. If the sum of two angles is greater than 180°, then which of the following is not possible?

(a) two obtuse angles
(b) two right angles
(c) one obtuse and one acute angle
(d) one reflex and one acute angle

Answer:

two right angles (b)


Understanding Elementary Shapes MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-251

Question 12. Which of the following statements is false?

(a) Every quadrilateral triangle is an isosceles triangle.
(b) Every isosceles triangle is an equilateral triangle.
(c) Every parallelogram is a trapezium.
(d) Every trapezium is a quadrilateral.

Answer:

Every isosceles triangle is an equilateral triangle. (b)

Question 13. Which of the following statement is correct?

(a) Every rhombus is a square
(b) Every parallelogram is a rectangle
(c) Every square is a rhombus
(d) Every rectangle is a square

Answer:

Every square is a rhombus (c)

Question 14. A quadrilateral whose each angle is a right angle is a

(a) trapezium
(b) parallelogram
(c) rhombus
(d) rectangle

Answer:

rectangle (d)

Question 15. If a solid shape is completely bounded by plane faces, then the least number of faces it may have is

(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer:

(b) 4


Understanding Elementary Shapes MCQs

ML Aggarwal Class 6 ICSE Maths Solutions

Page-251

Question 1. If the lengths of two sides of an isosceles triangle are 3 cm and 7 cm, then what is the lengths of the third side?

Answer:

2 sides of isosceles triangle are equal.
Also sum of two sides of triangle is always greater then 3rd side.
∴ The length of 3rd side = 7 cm

Question 2. If the lengths of three consecutive sides of an isosceles trapezium are 5 cm, 6 cm and 8 cm, then what is the length of the fourth side?

Answer:

6 cm

—  : End of ML Aggarwal Understanding Elementary Shapes MCQs Class 6 ICSE Maths Solutions :–

Return to   ML Aggarwal Maths Solutions for ICSE Class -6

Thanks

 Share with your friends

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.