Evolution MCQ Type Questions for ISC Class 12 Biology

Evolution MCQ Type Questions for ISC Class 12 Biology. These MCQ  / Objective Type Questions is based on latest reduced syllabus according 2021-22 session on bifurcated pattern. Main motto of MCQ Type Question is cracking the next upcoming exam of council. Visit official website CISCE for detail information about ISC Board Class-12 Biology.

MCQ Type Questions of Evolutions for ISC Class 12 Biology

Board ISC
Class  12th (XII)
Subject Biology
Chapter
Name
Evolution
Syllabus  on bifurcated syllabus (after reduction)
bifurcated
pattern
Semester-1
Session 2021-22
Topic MCQ / Objective Type Question

ISC Class 12 Biology Evolutions  MCQ Type Questions


Advertisement

Question 1: Natural selection can lead to

(a) stabilization

(b) directional change

(c) disruption

(d) all of these

Answer: (d) all of these

Question 2: The first mammals were like

(a) chimpanzee

(b) gorilla

(c) shrews

(d) reptiles

Advertisement

Answer: (c) shrews        

Question 3: Missing link in evolution is:

(a) Pheretima
(b) Limulus
(c) Peripatus
(d) Archaeopterys

Answer: (d) Archaeopterys

Question 4:  Hardy-Weinberg principle explains :

(a) Chromosomal
(b) Genetic drift
(c) Genetic equilibrium
(d) All of these

Answer: (c) Genetic equilibrium

Question 5: Animal husbandry and plant breeding programmes are the examples of

(a) reverse evolution
(b) aritifical selection
(c) mutation
(d) natural selection.

Answer: (d) natural selection.

Question 6: The theory of spontaneous generation stated that

(a) life arose from living forms only
(b) life can arise from both living and non-living
(c) life can arise from non-living things only
(d) life arises spontaneusly, neither from living nor from the non-living.

Answer: (c) life can arise from non-living things only

Question 7: Snakes do not have legs because

(a) Legs are lost during their entry in tunnels

Advertisement

(b) Legs are lost during evolution
(c) The ancestors of reptiles did not have legs
(d) There are no legs in lizards
Answer: (b) Legs are lost during evolution
Question 8: The concept of chemical evolution is based on
(a) interaction of water, air and clay under intense heat
(b) effect of solar radiation on chemicals
(c) possible origin of life by combination of chemicals under suitable environmental conditions
(d) crystallization of chemicals

Answer: (c) possible origin of life by combination of chemicals under suitable environmental conditions

Question 9: If the frequency of dominant allele is 60%, find out the percentage of heterozygous individuals in the population.

(a) 48%

(b) 50%

(c) 47%

(d) 45%

Answer: (a) 48% 

Question 10: Random genetic drift in a population probably results from

(a) highly genetically variable individuals.
(b) interbreeding within the population.
(c) constant low mutation rate.
(d) large population size.

Answer: (a) highly genetically variable individuals.

Question 11: Analogous organs arise due to

(a) divergent evolution
(b) artificial selection
(c) genetic drift
(d) convergent evolution.

Answer: (d) convergent evolution.

Question 12: (p+q)2 = p2 + 2pq + q2 = 1 represents an equation used in

(a) population genetics
(b) Mendilian genetics
(c) biometircs
(d) molecular genetics.

Answer: (a) population genetics

Question 14: Appearnace of antibiotic-resistant bacteria is an example of

(a) adaptive radiation
(b) transduction
(c) pre-existing variation in the population
(d) divergent evolution.

Answer: (c) pre-existing variation in the population

Question 15: Fossils are generally found in

(a) sedimentasry rocks
(b) igneous rocks
(c) metamorphic rocks
(d) any type of rock.

Answer: (a) sedimentasry rocks

Question 16: Flippers of Penguins and Dolphins are examples of:

(a) Convergent evolution

(b) Industrial melanism

(c) Natural selection

(d) Adaptive radiation

Answer: (a) Convergent evolution

Question 17: Life on earth appeared

(a) 800 million years after the formation of the earth
(b) 700 million years after the formation of he earth
(c) 600 million years after the formation of the earth
(d) 500 million years after the formation of the earth

Answer: (a) 800 million years after the formation of the earth

Question 18:  The scientist who demonstrated experiments that life comes only from pre-existing life was

(a) Darwin
(b) Mendel
(c) Louis Pasteur
(d) Oparin

Answer: (c) Louis Pasteur

Question 19:  Which type of selection is industrial melanism observed in moth, Biston betularia?

(a) Stabilising
(b) Directional
(c) Disruptive
(d) Artificial

Answer: (b) Directional

Question 20: Which of the following is an example for link species ?

(a) Lobe fish
(b) Dodo bird
(c) Seaweed
(d) Chimpanzee

Answer: (a) Lobe fish

Question 21:  Variations during mutations of meiotic recombinations are

(a) random and directionless
(b) random and directional
(c) random and small
(d) random small and directional

Answer: (a) random and directionless

Question 22: One of the possible early sources of energy was/were

(a) CO2
(b) chlorophyll
(c) green plants
(d) UV rays and lightning.

Answer: (d) UV rays and lightning.

Question 23: Embryological support for evolution was disapproved by:

(a) Alfred Wallace

(b) Charles Darwin

(c) Oparin

(d) Karl Ernst von Baer

Answer: (d) Karl Ernst von Baer

Question 24:  Embryological support for evolution was proposed by

(a) Ernst Heckel

(b) Karl Ernst von Baer

(c) Charles Darwin

(d) Alfred Wallace

Answer : (a) Ernst Heckel

Question 25: Abiogenesis theory of origin supports

(a) spontaneous generation
(b) origin of life from blue-green algae
(c) origin of life is due to pre-existing organisms
(d) organic evolution is due to chemical reactions.

Answer: (a) spontaneous generation

Question 26: Who proposed that the first form of the could have come from pre-existing non-living organic molecules ?

(a) S.L. Miller
(b) Oparin and Haldane
(c) Charles Darwin
(d) Alfred Wallace

Answer: (b) Oparin and Haldane

Question 27:  According to one of the most widely accepted theories, earth’s atmosphere before origin of life was

(a) oxidising
(b) oxidising along with H2
(c) reducing with free O2 in small amount
(d) reducing with oxygen absent in O2 form.

Answer: (b) oxidising along with H2

Question 28:  After about how many years of the formation of the earth, life appeared on this planet?

(a) 500 billion years

(b) 50 million years

(c) 500 million years

(d) 50 billion years

Answer: (c) 500 million years

Question 29:  Which scientist concluded that existing living forms share similarities to varying degrees not only among themselves but also with life forms that existed millions of years ago?

(a) Darwin
(b) Haldene
(c) Oparin
(d) Mendel

Answer: (a) Darwin

Question 30:   The name of the naturalist who worked in Malay Archepelago regarding evolution is

(a) Darwin
(b) Alfred Wallace
(c) Haldene
(d) Oparin

Answer: (b) Alfred Wallace

Question 31:  Homology indicates

(a) Common structure
(b) Common organs
(c) Common brain

(d) Common ancestry

Answer: (d) Common ancestry

Question 32:  Early at mosphere contained methane and other hydrocarbons. They have been now replaced by

(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d) hydrogen.

Answer: (c) carbon dioxide

Question 33: The first life originated

Read Next 👇 Click on Page Number Given Below 👇

Leave a comment