Fractions Class- 7th RS Aggarwal Exe-2A Goyal Brothers ICSE Math Solution

Fractions Class- 7th RS Aggarwal Exe-2A Goyal Brothers ICSE Math Solution . We provide step by step Solutions of lesson-2 Fractions for ICSE Class-7 Foundation RS Aggarwal Mathematics of Goyal Brothers Prakashan . Our Solutions contain all type Questions of Exe-2A to develop skill and confidence. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7 Mathematics.

Fractions Class- 7th RS Aggarwal Exe-2A Goyal Brothers ICSE Math Solution

Fractions Class- 7th RS Aggarwal Exe-2A Goyal Brothers ICSE Math Solution

Board ICSE
Publications Goyal brothers Prakashan
Subject Maths
Class 7th
Chapter-2 Fractions
Writer RS Aggrawal
Book Name Foundation
Topics Solution of Exe-2A
Academic Session 2023 – 2024

Exercise – 2A

Fractions Class- 7th RS Aggarwal Exe-2A Goyal Brothers ICSE Math Solution

 Que: Find the product:

1. (5/6) × (3/7)

Solution:

RS Aggarwal class-7th 2A Q-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. (7/18) × (9/14)

Solution:

RS Aggraval class-7th 2A Q-2

= 1/4

3. 28 × (7/8)

Solution:

RS Aggraval class-7th 2A Q-3

4. 7 × (1/7)

Solution:

RS Aggarwal class-7th 2A Q-4

= 7/7

= 1

5. 2(1/25) × (5/17)

Solution:

RS Aggarwal class-7th 2A Q-5

= 3/5

6. 1(1/13) × 7(3/7)

Solution:

RS Aggarwal class-7th 2A Q-6

= 8/1

7. (4/17) × 7(1/12)

Solution:

RS Aggarwal class-7th 2A Q-7

8. 7(1/4) × (7/58) × 1(11/21)

Solution:

RS Aggrawal class-7th 2A Q-8

9. (1/19) × 91 × 5(11/13)

Solution:

RS Aggrawal class-7th 2A Q-9

= 28

10. 7(1/4) × 2(3/16) × 2(2/7)

Solution:

RS Aggrawal class-7th 2A Q-10

11. Find the value of :

(i) (3/4) of (8/9)

Solution: (3/4) of (8/9)

= (8/9) × (3/4)

= (8 × 3)/(9 × 4) = (2 × 1)/(3 × 1)

= 2/3

(ii) (1/2) of 2(2/3)

Solution: (1/2) of 2(2/3)

= 2(2/3) × (1/2) = (8/3) × (1/2)

= (8 × 1)/(3 × 2) = (4 × 1)/(3 × 1)

= 4/3 = 1(1/3)

(iii) (4/5) of 1 hour

Solution: 1 h0ur = 60 mins.

∴  (4/5) x 1 hour= (4/5) x 60 minutes

= (4/5) x 60 minutes = 48 minutes.

Hence, (4/5) of an hour is 48 minutes.

(iv) (3/5) of ₹1

Solution: (3/5) of ₹1

₹1 rupee = 100

= ₹(100 × (3/5) )

= (3 × 20)

= 60 paise

(v) (8/15) 0f 1(1/2) meters

Solution: (8/15) 0f 1(1/2) meters

= (8/15) × (3/2)

= 4/5

∴ 1 meter = 100

= (4/5) × 100

= 80 cm

(vi) (5/7) of 2(1/3) kg

Solution: (5/7) of 2(1/3) kg

= (5/7) × (7/3) = (5 × 7)/(7 × 3)

= (5 × 1)/(1 × 3)

= 5/3 = 1(2/3)

12. A car can travel 12(1/2) km in 1 liter of petrol. How much distance can it travel in 42(3/5) liters of petrol?

Solution: 1 liter petrol = 12(1/2) km = 25/2 km

42(3/5) liters petrol = ?

42(3/5) = 213/5

RS Aggrawal class-7th 2A Q-12

13. A graphic designer charges ₹27(3/5) for each diagram. Find the amount he will charge if he designs 186 diagrams for a book.

Solution: 1 diagrams of design = ₹27(3/5) = ₹138/5

186 diagrams of design = ₹138/5 × 186

= ₹25668/5

= ₹5133(3/5)

14. If a cloth costs ₹715(1/4) per meter, find the cost of 3(2/5) meters of this cloth.

Solution: 1 meter cloth = ₹715(1/4) = ₹2861/4

3(2/5) = 17/5 meter cloth = ₹2861/4 × 17/5

= ₹48637/20

= ₹2431(17/20)

15. Advertising in a magazine costs ₹1472(2/3) per square inch. Find the cost of an advertisement of 17(6/7) square inch.

Solution:

RS Aggrawal class-7th 2A Q-15

16. A car travelled from city A to city B with a uniform speed of 52(2/7) km per hour. Find the distance between the two cities, if it took 4(3/8) hours for the car to reach city B from city A.

Solution:

RS Aggrawal class-7th 2A Q-16

17. The length of a rectangular plot of land is 29(3/7) m. If its breadth is 12(8/11) m, find its area.

Solution:

RS Aggrawal class-7th 2A Q-17

area = 515

— : end of Fractions Class- 7th RS Aggarwal Exe-2A Goyal Brothers ICSE Math Solution :–

Return to- ICSE Class -7 RS Aggarwal Goyal Brothers Math Solutions

Thanks

Please share with yours friends if you find it helpful. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.