Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 I Goyal Brothers ICSE Math Solution

Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 I Goyal Brothers ICSE Math Solution . We provide step by step Solutions of lesson-4 Rational Numbers for ICSE Class-7 Foundation RS Aggarwal Mathematics of Goyal Brothers Prakashan . Our Solutions contain all type Questions of Exe-4 I to develop skill and confidence. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-7 Mathematics. MCQs questions for class 7/8 maths with answers pdf of rational numbers.

Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 I Goyal Brothers ICSE Math Solution

Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 I Goyal Brothers ICSE Math Solution

Board ICSE
Publications Goyal brothers Prakashan
Subject Maths
Class 7th
Chapter-4 Rational Numbers
Writer RS Aggrawal
Book Name Foundation
Topics Solution of Exe-4 I
Academic Session 2023 – 2024

Exercise – 4 I

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 I Goyal Brothers ICSE Math Solution

Choose the correct option in each of the following :

1. The additive inverse of (5/9) is

(a) (9/5)

(b) -(5/9)

(c) (-5/-9)

(d) -(9/5)

Answer: option (b) -(5/9) is correct.

2. The rational number (32/-40) expressed in standard form is

(a) (8/-10)

(b) (4/-5)

(c) (-32/40)

(d) (-4/5)

Answer: option (d) (-4/5) is correct.

3. What should be added to (-3/16) to get (5/8)?

(a) (2/8)

(b) -(1/2)

(c) (3/8)

(d) (13/16)

Answer: option (d) (13/16) is correct.

4. The multiplicative inverse of (-3/7) is

(a) (-7/3)

(b) (3/7)

(c) (4/7)

(d) (7/3)

Answer: option (a) (-7/3) is correct.

5. The sum of -(1/3) and its multiplicative inverse is

(a) 0

(b) -3

(c) -1(2/3)

(d) -3(1/3)

Answer: option (d) -3(1/3) is correct.

6. The product of -(1/3) and its additive inverse is

(a) 0

(b) -3

(c) -(1/9)

(d) -3(1/3)

Answer: option (c) -(1/9) is correct.

7. Which of the following rational numbers is equivalent to (-2/7)?

(a) (-14/21)

(b) (-8/14)

(c) (-14/49)

(d) (-6/28)

Answer: option (c) (-14/49) is correct.

8. If 3(3/4) m of cloth is required for one suit, then how many suits can be prepared from 30 m of cloth?

(a) 4

(b) 5

(c) 8

(d) 9

Answer: option (c) 8 is correct.

MENTAL MATHS

Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 I Goyal Brothers ICSE Math Solution

1. Fill in the blanks :

(i) The multiplicative inverse of a rational number is also called its reciprocal.

(ii) Every negative rational number is less or smaller than 0.

(iii) A rational number (p/q) is said to be in standard form, if q is positive and p and q have no common divisor other than 1.

(iv) (-5/-9) is a positive rational number.

(v) The additive inverse of a rational number (a/b) is (-(a/b)).

2. Write true (T) or false (F) :

Statement  True/False
(i) There exists a rational number which is neither positive nor negative. T
(ii) Every rational number has a multiplicative inverse. F
(iii) Every rational number when expressed in its standard form has its denominator greater than the numerator. F
(iv) The sum of a rational number and its additive inverse is always. T
(v) The product of a rational number and its multiplicative inverse is always. T
(vi) Any tow equivalent rational number have the same standard form. F
(vii) The product of any two rational number is also a rational number. T
(viii) A rational number when divided by another rational number always given a rational number. T
(ix) Every rational number smaller than a given rational number (p/q) lie to the left of (p/q). F

— : end of Rational Numbers Class- 7th RS Aggarwal Exe-4 I Goyal Brothers ICSE Math Solution:–

Return to- ICSE Class -7 RS Aggarwal Goyal Brothers Math Solutions

Thanks

Please share with yours friends if you find it helpful. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.